Foto: AFP/Scanpix
Vairākās Itālijas pilsētās ceturtdien tūkstošiem cilvēku izgāja ielu protestos pret ekonomista Mario Monti vadīto valdību, kuru viņi dēvēja par "baņķieru valdību", un izcēlās sadursmes starp protestētājiem un policiju.

Itālijas finanšu galvaspilsētā Milānā studenti ar petardēm apmētāja policiju, kas neļāva viņiem tuvoties Bokoni universitātei. Šī Monti vadītā augstskola ir kļuvusi par simbolu jaunajai tehnokrātu valdībai, kuru viņš izveidojis Itālijas parādu krīzes pārvarēšanai.

Policija atbildēja, piekaujot studentus ar stekiem. Ziņu avoti policijā sacīja, ka petarde ievainojusi kādu žurnālistu.

Studenti Milānā arī apmētāja ar olām un ASV dolāru banknošu atdarinājumiem Itālijas banku asociācijas ēku. "Mēs negribam, ka bankas valdītu" un "Monti valdība nav atrisinājums", skandēja studenti.

Monti valdība trešdienas vakarā deva zvērestu, bet ceturtdien Monti parlamentā izklāstīja valdības programmu.

Monti ir paziņojis, ka valdības politikas trīs pīlāri būs budžeta stingrība, ekonomikas izaugsme un sociāls taisnīgums.

Protesti notika arī Turīnā, Romā, Palermo un Bari. Demonstranti vērsās pret augstskolām, kur lekcijas lasījuši daži Monti valdības ministri, kā arī pret banku nodaļām un nodokļu inspekcijas birojiem.

Turīnā izcēlās sadursmes starp policiju un tūkstošiem demonstrantu, ieskaitot anarhistus, kas mēģināja tuvoties Itālijas Bankas galvenajam birojam. Tika ievainoti vairāki cilvēki, tostarp viens policists. Daži protestētāji skandēja saukļus "Taupības smaka" un "Monti padarīs mūs visus par ubagiem".

Pie partijām nepiederošais 68 gadus vecais ekonomists Monti vadīs tehnokrātisku valdību, kurai 18 mēnešos, kas atlikuši līdz vēlēšanām, būs jāīsteno sāpīgas ekonomikas reformas.

No 1995. līdz 1999.gadam Monti bija Eiropas Savienības (ES) iekšējā tirgus komisārs, bet no 1999. līdz 2004.gadam - ES konkurences komisārs. Kopš 2009.gada  Monti darbojas tā dēvētajā pārdomu grupā par ES nākotni, kuras vicepriekšsēdētāja ir Latvijas eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga. 9.novembrī Itālijas prezidents Džordžo Napolitano iecēla Monti par Itālijas senatoru uz mūžu.

Itālijas lielākās komercbankas "Intesa Sanpaolo" izpilddirektors Korrado Pasera šajā valdībā ir ekonomikas attīstības un infrastruktūras ministrs, un viņa galvenais uzdevums būs veicināt Itālijas ekonomikas izaugsmes tempu palielināšanos.

Neviens jaunās valdības ministrs nav ticis ievēlēts parlamentā, un ir domājams, ka šis fakts apgrūtinās tautas atbalsta gūšanu jauniem nodokļiem, darbinieku atlaišanām vai pensiju reformām, kas var smagi skart Itālijas parastos iedzīvotājus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!