Foto: EPA/Scanpix/LETA

Itālijas likumsargi sākuši izmeklēšanu saistībā ar notikumiem Romā, kur aptuveni 200 vietējie iedzīvotāji un neofašisti, dedzinot atkritumu tvertnes un izkliedzot rasistiskus saukļus, sarīkojuši protestus pret čigāniem, kuriem pagaidu dzīves vietas ierādītas viņu rajonā.

"Jebkura veida vardarbība ir noraidāma, bet noraidāmi ir arī tie, lai arī kas viņi būtu, kas visas problēmas nogrūž uz priekšpilsētām," sacīja iekšlietu ministrs Mateo Salvīni, atkārtoti paužot apņemšanos slēgt visas čigānu nometnes.

Situācija Torre Maurā, Romas austrumos, saasinājās otrdienas vakarā, kad aptuveni 70 čigāni, tostarp 30 bērni, tika nogādāti šajā rajonā izmitināšanai pašvaldības ēkā, pirms viņiem tiek atrasta pastāvīga dzīvesvieta.

Lai protestētu, ielās izgāja vietējie iedzīvotāji, un viņiem pievienojās neofašistu organizāciju "CasaPound" un "Forza Nuova" aktīvisti.

Protestētāji aizdedzināja atkritumu tvertnes un samīdīja čigānu ģimenēm sarūpēto pārtiku, izkliedzot rasistiskus apvainojumus, ceturtdien vēsta Itālijas mediji.

"Pazūdiet, no kurienes nākuši. Mēs jūs nogalināsim," esot kliedzis viens protestētājs, vēsta laikraksts "La Stampa". "Mums viņi būtu jāsadedzina," esot kliedzis cits. Fonā esot bijuši dzirdami saukļi: "Itālija, fašisms, revolūcija."

Romas mērs, Pieczvaigžņu kustības politiķe Virdžīnija Radi sākumā atteicās pakļauties vardarbībai, bet vēlāk piekrita čigānu ģimenes pārvietot vēlreiz.

Kad čigāni atkal tika pārvietoti, protestētāji sauca rasistiskus saukļus un salutēja ar nacistu sveicienu. Salvīni pērn solīja, ka tiks apkopota statistika par visiem Itālijas čigāniem, lai ārzemnieki varētu tikt izraidīti. "Kas attiecas uz Itālijas čigāniem - diemžēl viņi ir jāpatur šeit," sacīja Salvīni.

Kā liecina sabiedriskās organizācijas "Associazione 21 Luglio" aplēses, Itālijā dzīvo no 120 līdz 180 tūkstošiem čigānu. No šī skaita 16 400 dzīvo oficiāli reģistrētās nometnēs.

No nometņu iedzīvotājiem 43% ir Itālijas pilsoņi, bet vairums pārējo ir no bijušās Dienvidslāvijas valstīm, un šajā grupā 3000 ir bezvalstnieki. Čigānu nometņu iemītnieki bieži tiek vainoti sīkos noziegumus, arī par kabatzagļu uzdarbošanos, vara zādzībām, nelikumīgu ielaušanos. Romas divas lielākās organizētās noziedzības bandas vada divas čigānu ģimenes, kas kontrolē narkotiku izplatīšanu atsevišķos galvaspilsētas rajonos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!