Radot jaunu precedentu, Itālijas tiesa atzinusi, ka kāds bārs nelikumīgi paaugstinājis cenu kafijai pēc Eiropas Savienības vienotās valūtas eiro ieviešanas.
Ar šo spriedumu Itālijas tiesa pirmo reizi sodījusi nelielu uzņēmumu par to, ka tas, izmantojot eiro monētu un banknošu ieviešanu 2002.gadā, paaugstinājis savu preču cenas.

Kāds pensionārs bija iesniedzis tiesā prasību, kurā sūdzējās, ka bārs, kas atrodas piejūras pilsētā Landispoli, pēc jaunās valūtas ieviešanas noapaļojis kapučīno tases cenu līdz vienam eiro (0,67 latiem), lai gan vecajā valūtā lirās kapučīno tases cena bija līdzvērtīga 77 eirocentiem (0,52 latiem).

Tiesa lika bāra īpašniekiem atmaksāt pensionāram 23 eirocentu (0,15 latu) lielo starpību, kā arī segt tiesas izdevumus 1200 eiro apjomā.

"Kapučīno ir atriebts. Tiesnesis ir radījis ārkārtīgi svarīgu principu," atzina patērētāju interešu aizsardzības organizācija "Codacons".

Eiro zonas valstu, to vidū arī Itālijas, iedzīvotāji nemitīgi sūdzas par cenu kāpumu pēc vienotās valūtas ieviešanas. Statistikas dati liecina, ka kopš pārejas uz eiro Romā kapučīno tases cena cēlusies par 12 procentiem.

Savukārt populārās siera un tomātu picas "Marherita" cena pieaugusi par astoņiem procentiem.

Itālijas premjerministrs Silvio Berluskoni decembrī atzina, ka jaunās valūtas ieviešana izraisījusi daudzas negatīvas parādības, un aicināja iedzīvotājus meklēt preces un pakalpojumus par iespējami izdevīgākām cenām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!