Foto: AFP/Scanpix
Itālijā pirmdien turpinās parlamenta ārkārtas vēlēšanas, kas sākās svētdien.

Divas nedēļas līdz vēlēšanām bija spēkā aizliegums publicēt sabiedriskās domas aptaujas rezultātus. Pēdējās aptaujas liecināja, ka visvairāk balsu varētu iegūt kreisi centriskā koalīcija "Itālija. Kopējais labums". Tās līderis un premjera amata kandidāts ir Pjērs Luidži Bersani, kurš savulaik ir bijis rūpniecības un tirdzniecības ministra, transporta ministra un ekonomiskās attīstības ministra amatos.

Otrs populārākais politiskais spēks bija ekspremjera Silvio Berluskoni labēji centriskā koalīcija, kas pēdējās aptaujās bija strauji pietuvojusies kreisi centriskajai koalīcijai.

Trešo vietu prognozē komiķa Bepes Grillo pirms trim gadiem izveidotajai populistiskajai "Piecu zvaigžņu kustībai" (M5S), kas varētu piesaistīt daudzus protesta balsotājus.

Ceturtā vieta ir gaidāma pašreizējā premjerministra Mario Monti centriskajai koalīcijai "Ar Monti par Itāliju".

Vēlēšanas notiek divus mēnešus pirms termiņa, jo decembrī Berluskoni partija "Brīvības tauta" paziņoja, ka parlamentā vairs neatbalstīs Monti tehnokrātu valdību, kas tika izveidota 2011.gada novembrī, kad Berluskoni bija spiests atkāpties no premjera amata.

Itālijā ir divpalātu parlaments, un pilsoņiem ir jāievēlē 630 Deputātu palātas (apakšnama) un 315 Senāta (augšnama) locekļus. Balsošana notiek pēc partiju sarakstiem, turklāt visvairāk balsu ieguvušajam sarakstam ir garantētas 340 vietas apakšpalātā.

Parlamenta pilnvaru termiņš ir pieci gadi.

Vēlēšanu iecirkņi bija atvērti svētdien no 8 līdz 22 (9 līdz 23 pēc Latvijas laika), bet pirmdien strādās no 7 līdz 15 (8 līdz 16 pēc Latvijas laika).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!