Foto: AFP/Scanpix

Itālija nosūtīs uz Irāku 450 karavīrus stratēģiski svarīgā Mosulas aizsprosta aizsardzībai, kas atrodas līdzās džihādistu grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") sagrābtajai pilsētai, paziņojis Itālijas premjerministrs Mateo Renci.

Tigras upes aizsprosts, kuru 1980. gadā uzbūvēja Vācijas-Itālijas konsorcijs, Mosulai ir vitāli svarīgs ūdens un elektrības avots.

"Aicinājumu aizsargāt aizsprostu pauda Itālijas uzņēmums, un mēs nosūtīsim 450 mūsu vīrus uz turieni, lai kopā ar amerikāņiem palīdzētu to apsargāt," otrdienas vakarā televīzijā sacīja Renci.

"Daesh" Mosulu sagrāba 2014. gada jūnijā. ASV kara aviācijas atbalstītie kurdu spēki aizsprostu atguva 2014. gada augustā.

Aizsprosts, kas ar ūdeni un elektrību nodrošina vairāk nekā miljonu cilvēku, "atrodas bīstamas zonas centrā, uz robežas ar "Islāma valsti". Tam ir nodarīti būtiski bojājumi, un tas draud sabrukt", brīdināja Renci.

Aizsprosta sabrukšana Mosulā un Bagdādē, kas atrodas 400 kilometrus uz dienvidiem, izraisītu milzīgus plūdus

Itālijas uzņēmums "Trevi" noslēdzis līgumu par diviem miljardiem dolāru par aizsprosta nostiprināšanu.

Līdz šim drošības situācija bijusi pārāk nestabila, lai darbi varētu sākties.

450 itāļu karavīri būs papildinājums 750 vīriem, kas jau šobrīd atrodas Irākā starptautisko misiju ietvaros.

"Daesh" ir sagrābusi plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, kur cenšas ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludinājusi tur "kalifātu" un pastrādājusi neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Grupējums uzņēmies atbildību par Parīzē 13. un 14. novembrī notikušo slaktiņu, kurā tika nogalināti 130 cilvēki. Vismaz divi Parīzes slaktiņa teroristi Eiropā ieradušies kā bēgļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!