Foto: AP/Scanpix/LETA

Itālijas armijas lidostā pie Romas pirmdien ieradās lidmašīna ar 147 bēgļu grupu, kas evakuēta no Lībijas pilsētas Misratas.

Itālijas Iekšlietu ministrija paziņoja, ka atvestajā grupā ir 68 nepilngadīgie.

"Šī evakuācija ir vitāli svarīga dzīves līnija cilvēkiem, kas saskārās ar nopietniem draudiem un briesmām Lībijas iekšienē," sacīja ANO augstais komisārs bēgļu lietās Filipo Grandi.

Iekšlietu ministrs Mateo Salvīni no labējās partijas "Līga" sacīja, ka šie bēgļi glābās no kara.

"Itālijas ostas ir lielā mērā atvērtas sievietēm un bērniem, jauniem cilvēkiem, kas tiešām bēg no kara," sacīja Salvīni.

Viņš tomēr uzsvēra, ka Itālija nav atvērta "cilvēku kontrabandistiem" un jūras braucieniem bieži nepiemērotām laivām, kas tiek izmantotas mēģinājumos nelegāli ievest cilvēkus Itālijā.

Iekšlietu ministrija paziņoja, ka starp bēgļiem, kas pirmdien ieradās Pratikas di Mares lidostā, bija 69 Eritrejas, 62 Somālijas, seši Sudānas, pieci Etiopijas un pieci Sīrijas pilsoņi.

Lībija ir ieslīgusi haosā kopš 2011.gada, kad NATO atbalstītas sacelšanās gaitā tika gāzts un nogalināts diktators Muammars Kadafi. Cilvēku kontrabandisti ir izmantojuši šo haosu, lai galvenokārt Aizsahāras valstu migrantus vestu pa jūru no Lībijas uz Eiropu.

Lībijā uz kontroli pār valsti pretendē divas konkurējošas valdības, no kurām viena bāzēta Tubrukas pilsētā valsts austrumos, bet otra – galvaspilsētā Tripolē.

Tubrukā bāzētajai valdībai lojālās Lībijas Nacionālās armijas komandieris maršals Halīfa Haftars 4.aprīlī paziņoja, ka tiek sākts uzbrukums Tripoles ieņemšanai, kur bāzējas ANO atbalstītā valdība un vairāki kaujinieku grupējumi. Kaujās par Tripoli jau ir nogalināti vairāki simti cilvēku.

Itālija ir pirmā valsts, kas piekritusi uzņemt no Lībijas evakuētos, kopš šī uzbrukuma sākuma, paziņoja ANO bēgļu aģentūra. Tā piebilda, ka pirmdien notikusī evakuācija veikta sadarbībā ar Lībijas Iekšlietu ministriju.

"Tagad ir svarīgi, lai citas valstis piemērotos šim žestam un piedāvātu līdzīgas evakuācijas vietas bēgļiem, kas iekļuvuši [bruņotajā] konfliktā. Izlikšanās to neredzam būs ar reālām un traģiskām sekām," sacīja Grandi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!