Foto: AP/Scanpix/LETA

Pirmdien, 13. martā, Itālijas valdība izteicās, ka Krievijas algotņu grupējums "Vagner" ir atbildīgs par migrantu skaita palielināšanos, kas mēģina šķērsot Vidusjūru. Tā esot Kremļa stratēģija, lai atriebtos Ukrainas sabiedrotajām valstīm, ziņo aģentūra "Reuters".

"Manuprāt, šobrīd var droši teikt, ka no Āfrikas krastiem ar laivām izceļojošo migrantu skaita pieaugums ir daļa no "Vagner" īstenotā hibrīdakara stratēģijas. Viņi izmanto savu ietekmi Āfrikas valstīs," paziņojumā norāda Itālijas aizsardzības ministrs Gvido Krozeto.

Itālijas valdība aizvien smagāk izjūt migrācijas problēmas. Šī gada laikā Itālijā jau ir iebraukuši 20 000 migrantu. 2022. gadā tādā pašā laika periodā tie bija 6 100, norādīts Iekšlietu ministrijas publicētajos datos.

"Mums nav ne jausmas, kas notiek ar migrantu krīzi. Mūs tā neinteresē," savā "Telegram" kanālā komentējis "Vagner" līderis Jevgēņijs Prigožins. Savā atbildē viņš arī izteicis vairākus apvainojumus Itālijas aizsardzības ministram un aicinājis Krozeto pievērst uzmanību viņa paša valstij.

Grupējums "Vagner" ir vairākkārt apsūdzēts par darbošanos Āfrikas valstīs, ieskaitot Lībiju, Mali un Centrālāfrikas Republiku.

Krozeto arī lūdza NATO sabiedroto atbalstu, lai risinātu migrantu skaita palielināšanos Itālijā.

"Alianse kļūst spēcīgāka, ja problēmas, kas radušās no kolektīviem lēmumiem, risina kopīgi. Ja valstis, kuras visspēcīgāk ietekmē kopīgi pieņemtie lēmumi, tiks atstātas vienas, tad pastāv alianses šķelšanās risks," skaidroja Krozeto.

Itālijas ārlietu ministrs Antonio Tajani arī izteica bažas, ka liela daļa migrantu ir tieši no teritorijām, kurās novērota "Vagner" klātbūtne.

Itālijas premjerministre Džordžija Meloni ieņēmusi skaidru pozīciju, ka ir pret nelikumīgu imigrāciju. Meloni kritizēta par pārāk lēnu atbildes reakciju pagājušā mēneša migrantu kuģa avārijai, kurā bojā gāja vismaz 79 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!