Foto: EPA/Scanpix/LETA
Itālijas ārlietu ministrs Enco Moavero-Milanēzi gatavojas piedāvāt Eiropas Savienībai migrācijas problēmu risināšanas plānu.

"Mēs nevaram visu laiku reaģēt tikai uz katru atsevišķu gadījumu un katru reizi meklēt ārkārtējus risinājumus. Mums ir vajadzīgs strukturēts, stabils mehānisms," viņš svētdien sacījis laikrakstam "Corriere della Sera".

"Migrantu mērķis nav nokļūt Itālijas, Grieķijas vai Maltas krastā. Viņu mērķis ir nokļūt Eiropā. Tātad mums jāatrod risinājums Eiropas mērogā," uzsvēris ministrs, kas pirmdien plāno iepazīstināt ar savu plānu kolēģus.

Viņš norādījis, ka atbalsta ES flotes misiju atsākšanu Vidusjūrā, uz ko mudinājusi arī Apvienoto Nāciju Organizācija, ar noteikumu, ka turpmāk ne visi izglābtie nonāks Itālijā.

Kā uzskata Moavero-Milanēzi, cilvēkiem no karadarbības reģioniem būtu jādod iespēja pieprasīt patvērumu ārpus ES kādā drošā valstī vistuvāk šim reģionam, savukārt Eiropas Savienībai būtu jāpalīdz tiem cilvēkiem, kas var pretendēt uz patvērumu, tur nokļūt, pasargājot viņus no cilvēku kontrabandistiem un bīstamiem jūras ceļojumiem.

Bēgļus, kas nonāktu Eiropā, būtu jāsadala starp dalībvalstīm saskaņā ar "objektīviem un skaidriem kritērijiem", bet šī sistēma darbotos vienīgi tad, ja tajā piedalītos pietiekams skaits dalībvalstu.

Itālijas ministrs arī domā, ka Eiropas Savienībai būtu jāsniedz lielāka palīdzība migrantu izcelsmes valstīm un ka nepieciešama ciešāka ES policijas spēku sadarbība cīņā pret migrantu pārvadātājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!