Foto: Reuters/Scanpix

Itālijas ārlietu ministrs Andželīno Alfāno sestdien paziņoja, ka "simtprocentīgi piekrīt" prokuratūras viedoklim, ka dažas labdarības organizācijas, kas nodarbojas ar nelegālo imigrantu uzņemšanu Vidusjūrā, slepeni sadarbojas ar cilvēku kontrabandistiem.

Kā ziņots, Itālijas prokurors Karmelo Dzukaro ceturtdien paziņoja, ka nevalstiskās organizācijas (NVO), kas nodarbojas ar nelegālo imigrantu glābšanu Vidusjūrā, iespējams, finansē tie paši cilvēku kontrabandisti, kas Vidusjūrā iesūta imigrantu laivas.

"Esmu simtprocentīgi vienisprātis ar prokuroru Dzukaro, jo viņš uzdevis īsto jautājumu (..)," viesojoties Taormīnā, Sicīlijas dienvidu piekrastē, kur nākammēnes paredzēts G7 samits, žurnālistiem atzina Alfāno.

Viņš piebilda, ka tie, kas uzreiz izrādījuši sašutumu par prokurora izteikumiem, ir liekuļi.

Ar līdzīgu paziņojumu Dzukaro nāca klajā jau pagājušajā svētdienā laikrakstā "La Stampa" publicētajā intervijā. Ceturtdien prokurors papildus izteica nožēlu, ka viņam nav iespēju izmeklēt to NVO darbību, kuras, iespējams, finansē cilvēku kontrabandisti un kuru potenciālais mērķis ir "destabilizēt Itālijas ekonomiku".

Tikmēr premjerministrs Paolo Džentiloni sestdien paziņojis, ka gadījumā, ja izmeklēšanas tiesnešiem šajā jautājumā ir "izmantojama un ticama" informācija, vadība nestāsies ceļā tās izmeklēšanai.

Tajā pašā laikā tieslietu ministrs Andrea Orlando aicinājis Dzukaro sniegt pierādījumus saviem apgalvojumiem, bet iekšlietu ministrs Marko Minīti brīdinājis, ka nevajadzētu izdarīt "vispārinājumus" delikātajā jautājumā par nelegālo imigrāciju.

Migrantu glābšanā Vidusjūrā iesaistījušās dažādas nevalstiskās organizācijas, gan tādas labi pazīstamas organizācijas kā "Glābiet bērnus" un "Ārsti bez robežām" (MSF), gan nesen izveidojušās grupas, piemēram, Maltā bāzētā MOAS.

Tās visas noliegušas, ka sadarbotos ar cilvēku kontrabandistiem, uzsverot, ka tie esot nepamatoti apmelojumi.

Savukārt Dzukaro intervijā "La Stampa" sacīja: "Mums ir pierādījumi, ka pastāv tieši kontakti starp vairākām nevalstiskajām organizācijām un cilvēku kontrabandistiem Lībijā."

"Mēs vēl nezinām vai un kā mēs varētu izmantot šos pierādījumus tiesā, bet mēs esam diezgan pārliecināti par to, ko sakām - telefonsarunas no Lībijas ar vairākām nevalstiskajām organizācijām, lampas, kas izgaismo ceļu līdz šo organizāciju kuģiem, kuģi, kas pēkšņi izslēdz savus raidītājus," sacīja Dzukaro, piebilstot, ka tie ir pārbaudīti fakti.

Dzukaro vada piecu prokuroru lielu komandu, kas pēta visus migrācijas krīzes tiesiskos aspektus, sākot no cilvēku kontrabandas un beidzot ar nelegālu nodarbināšanu.

"La Stampa" vēsta, ka prokurori pēta, vai vairākas no nesen izveidotajām nevalstiskajām organizācijām gadījumā nefinansē kontrabandisti, lai atvieglotu nelegālo imigrantu nogādāšanu Itālijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!