Foto: Reuters/Scanpix
Ekonomikas profesors un bijušais eirokomisārs Mario Monti trešdien oficiāli piekrita kļūt par jauno Itālijas premjerministru un paziņoja, ka jaunajā valdībā pats arī pildīs ekonomikas un finanšu ministra pienākumus, informē aģentūra "Reuters".

Viņa ministrus politologi atzīst par "tehnokrātiem" un norāda, ka kabinetā nav iekļauts neviens no ietekmīgiem politiķiem.

Par nozīmīgās "superministrijas" - Ekonomiskās attīstības, infrastruktūras un transporta ministrijas vadītāju kļuvis līdzšinējais bankas "Intesa Sanpaolo" pārvaldnieks Korrado Passera. Itālijas vēstnieks ASV Tercijs di Sangata būs ārlietu ministrs, par aizsardzības ministru iecelts NATO Militārās komitejas priekšsēdētājs, admirālis Džampaolo di Paola. Par iekšlietu ministri iecelta Anna Marija Kančeljari.

Jaunajai valdībai 18 mēnešos, kas atlikuši līdz vēlēšanām, būs jāīsteno sāpīgas ekonomikas reformas.

Trešdien jaunie ministri nodos zvērestu un pēc tam viņiem jāsaņem uzticības balsojums parlamentā.

Kā ziņots, līdzšinējais valdības vadītājs Silvio Berluskoni 12. novembra vakarā izpildīja solījumu atkāpties no amata pēc tam, kad parlamenta apakšpalāta sestdien deva galīgo apstiprinājumu nozīmīgai ekonomikas reformu paketei, kas paredz vairāku valsts aktīvu pārdošanu, kā arī liberalizāciju iekšzemes pakalpojumu tirgū, lai vairotu konkurenci un mazinātu birokrātiju.

75 gadus vecais korupcijas un seksa skandālos iesaistītais Berluskoni solījumu atkāpties pēc šī parlamenta balsojuma deva otrdien, kad parlamenta apakšpalāta atbalstīja nākamā gada budžetu, tomēr noskaidrojās, ka Berluskoni labēji centriskajai valdībai vairs nav absolūtā vairākuma apakšpalātā. Berluskoni ir Itālijas premjerministrs kopš 2008.gada. Viņš bija valdības vadītājs arī 1994.-1995.gadā un no 2001. līdz 2006.gadam.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!