Foto: AFP/Scanpix
Itālijas jaunais premjerministrs Enriko Leta pirmdien, izklāstot parlamentā koalīcijas valdības programmu, solījis 18 mēnešu laikā gūt rezultātus valdības centienos uzlabot valsts ekonomisko situāciju vai arī atkāpties.

"Panākumi ir vienīgais iespējamais rezultāts. 18 mēnešu laikā es pārbaudīšu, vai programma darbojas, kā plānots. Ja viss tomēr iestigs, es rēķināšos ar sekām," paziņoja Leta.

Viņš solīja, ka valdība pārskatīs šobrīd spēkā esošo taupības politiku, kas, kā viņš uzskata, nogalina Itāliju, un aicināja Eiropu atkal kļūt par izaugsmes dzinējspēku.

"No taupības vien Itālija mirst. Ar izaugsmes politiku nevar gaidīt," uzsvēra jaunais premjers.

Jau ziņots, ka Itālijas jaunā valdība svētdien nodeva zvērestu, šādi pieliekot punktu politiskajai krīzei, kurā valsts ieslīga pēc februāra nogalē aizvadītajām parlamenta vēlēšanām, kurās kreiso partiju koalīcija uzvarēja, taču nespēja izcīnīt vairākumu abās parlamenta palātās.
Jauno koalīcijas valdību veido 21 ministrs.

Valdībā ietilpst arī bijušā premjerministra Silvio Berluskoni labējā Tautas brīvības partija (PDL). Pats Berluskoni valdībā neietilpst, taču vairākus vadošos amatus ieņem viņa partijas pārstāvji.

PDL sekretārs Andželīno Alfano kļuvis par premjerministra vietnieku un iekšlietu ministru. Itālijas Bankas ģenerāldirektors Fabricio Sakomanni vadīs Ekonomikas ministriju, bet bijusī Eiropas Savienības (ES) komisāre Emma Bonino jaunajā valdībā ieņem ārlietu ministres amatu.

Sagaidāms, ka otrdien parlamentā notiks uzticības balsojums jaunajai valdībai.

Savā inaugurācijas runā parlamentā Leta norādīja, ka ekonomiskā situācija Itālijā joprojām ir nopietna, un valsts divus triljonus eiro lielais parāds smagi gulstas uz tautas pleciem.

Viņš solīja rīkoties strauji, lai samazinātu augsto bezdarba līmeni, kas šobrīd ir tuvu pie 12% atzīmes, samazināt ministru algas un no jūnija apturēt arī pretrunīgi vērtēto mājokļu nodokli, ko ieviesa viņa priekšgājējs Mario Monti.

"Mums nepieciešama sociālās apgādes sistēma, kas ir daudz universālāka, vairāk koncentrēta uz jauniem cilvēkiem un sievietēm, izvēršot to līdz tiem, kas nav iekļauti, sevišķi līgumstrādniekiem," atzīmēja Leta.

Viņš solīja atjaunot ticību Itālijas politiķiem un sakārtot sabiedrību, ko iedragājusi korupcija. Leta norādīja, ka mērķē augstu - "tieši tā, kā mums ieteicis darīt pāvests Francisks".

Pievēršoties Eiropai, viņš norādīja, ka tā cieš no leģitimitātes krīzes un tai atkal jākļūst par "motoru ilgspējīgai izaugsmei".

Leta norādīja, ka sapnis ir politiska Eiropas savienība.

"Osta, uz kuru mēs burājam, saucas Eiropas Savienotās Valstis, mūsu kuģis ir demokrātija," atzīmēja Itālijas jaunais premjers, kura apņēmība novirzīt Eiropu no taupības kursa pirmo reizi tiks pārbaudīta jau otrdien, kad viņš Berlīnē tiksies ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli.

Pēc tam Leta dosies uz Briseli, kur tiksies ar Eiropas Savienības (ES) prezidentu Hermanu van Rompeju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!