Itālijas katoļu žurnāls publicējis karikatūru, kurā elles liesmās redzams uz pusēm pārcirsts pravietis Muhameds, kas izsaukusi valstī dzīvojošo musulmaņu līderu protestus, svētdien ziņo laikraksts "La Repubblica".
Žurnāla "Studi Cattolici" galvenais redaktors Čezāre Kavaljēri paziņojis, ka karikatūru iedvesmojis 13.gadsimta itāļu dzejnieks Dante Aligjēri, kurš savā pazīstamajā grāmatā "Dievišķā komēdija" licis Muhamedam ciest ellē par pasaulei atnesto šķelšanos.

Tajā pašā laikā musulmaņu līderi apgalvo, ka karikatūra ir zaimojoša, bīstama un nepavisam nav smieklīga.

Laikraksta "La Repubblica" publicētajos Pasaules musulmaņu līgas Itālijas nodaļas pārstāvja Mario Šalojas izteikumos karikatūra kritizēta kā ārkārtīgi bezgaumīga, bet cits musulmaņu līderis to nosaucis par "provokāciju".

"Ja jūs meklējat nepatikšanas un ja vēlaties palīdzēt ekstrēmistiem, tas ir veids, kā to panākt," izteicies Itālijas Musulmaņu kopienu un organizāciju savienības pārstāvis Hamza Pičardo.

Savukārt Kavaljēri, kas ir ietekmīgās katoļu organizācijas "Opus Dei" biedrs, apgalvo, ka karikatūras mērķis nav bijis aizskart musulmaņus. Citā karikatūrā, kas publicēta tajā pašā žurnāla "Studi Cattolici" marta numurā, izsmieta Itālijas nespēja atbilstoši risināt "musulmaņu problēmu".

Uz jautājumu, vai viņš nebaidās, ka karikatūra var izsaukt pret Itāliju vērstus terora aktus, Kavaljēri atbildēja: "Ja zīmējumi var izraisīt uzbrukumu, tas tikai apstiprinātu [islāmistu ekstrēmistu] idiotisko pozīciju."

Iepriekš pāvests Benedikts XVI asi kritizēja Muhameda karikatūru publicēšanu Dānijas laikrakstā pagājušā gada septembrī un to vēlāko pārpublicēšanu arī citos Eiropas medijos.

Tajā pašā laikā Itālijas Iekšlietu ministrija nesen paziņoja, ka tai izdevies novērst uzbrukumu kādai baznīcai Boloņā, kurā ir freskas, kurās, balstoties uz Dantes darba sižetu, arī attēlots Muhameds ellē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!