Foto: PantherMedia/Scanpix

Itālijas plastisko ķirurgu asociācija AICPE trešdien iesniegusi tiesā prasību pret krūšu implantu skandālā ierauto franču kompāniju "Poly Implant Prothese" (PIP) un Vācijas uzņēmumu "TÜV Rheinland", kurš ar sertifikātu apstiprinājis bojātos implantus.

"Mēs respektējam visas normas. Ar PIP implantiem saistītajā skandālā cietusī puse ir ne tikai pacienti, bet arī ķirurgi. (..) Mēs esam iesnieguši tiesā (..) prasību pret PIP implantu ražotāju un pret tiem, kuriem būtu bijis tie jāpārbauda, jo arī ķirurgi, kuri izmantoja šaubīgos implantus, būtu jāuzskata par krāpšanas upuriem," paziņoja AICPE vadītāja vietnieks.

"Mēs tikām apmānīti ar produktu, kam bija CE marķējums un kam no pirmā acu uzmetiena bija visas nepieciešamās īpašības šāda tipa operācijām," viņš piebilda.

CE marķējums ir obligāts visiem Eiropā pārdotajiem produktiem un nozīmē, ka konkrētā prece, kam tāds piešķirts, atbilst Eiropas standartiem.

Itālijas prokuratūra pagājušā gada decembrī uzsāka izmeklēšanu pret PIP dibinātāju Žanu Klodu Masu, kurš tiek turēts aizdomās par komerciālo krāpšanu un veselībai bīstamu produktu pārdošanu.

Tiek uzskatīts, ka visā pasaulē PIP krūšu implanti ievietoti vairāk nekā 400 000 sieviešu, tostarp aptuveni 4300 implanti ievietoti sieviešu krūtīs Itālijā.

PIP tika slēgta 2010.gadā, kad tās produkti tika aizliegti, atklātībā nonākot faktiem, ka tā implantu ražošanā izmantojusi neapstiprinātu silikona gēlu, kas izraisīja paaugstinātu implanta plīšanas risku.

Tiek uzskatīts, ka kompānija, nonākot finansiālās grūtībās, improvizējusi ar implantu sastāvdaļām. Turklāt par paaugstināto plīšanas risku PIP zinājusi vairākus gadus.

Pagājušajā nedēļā kompānijas dibinātājam Masam tik aizvirzītas apsūdzības netīša kaitējuma nodarīšanā, un tiesa ir uzsākusi izmeklēšanu arī saistībā ar komerciālo krāpšanu.

Jau ziņots, ka Francija, Vācija un Čehija ir ieteikusi sievietēm izņemt šīs firmas implantus, savukārt Lielbritānija paziņojusi, ka šim piemēram nesekos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!