Foto: Reuters/Scanpix
Līdz mēneša beigām Starptautiskā Krimināltiesa varētu izdot ilggadējā Lībijas līdera Muamara Kadafi aresta orderi, liedzot pulkvedim bēgt no valsts un paslēpties trimdā,ziņo telekanāls "Al Jazeera".

Itālijas ārlietu ministrs Franko Fratinī paziņojis, ka starptautiskais aresta orderis varētu tikt izdots jau maija beigās un tas būs "atslēgas moments" cīņā ar Kadafi, kas padarīs viņa bēgšanu no valsts neiespējamu.

Tiesas pārstāvis Luiss Moreno gan pauda pārsteigumu par šādiem ministra paziņojumiem, norādot, ka maija sākumā tiesa saņēmusi lūgumu izdot Kadafi aresta orderi, bet par to tiesa vēl lems.

ANO Drošības padome jau februāra nogalē vienbalsīgi nolēmusi lūgt tiesai izmeklēt sacelšanās laikā pret Kadafi režīmu, iespējams, pieļautos noziegumus pret cilvēktiesībām.

Jau ziņots, ka Lībijas valsts televīzija trešdien vakarā demonstrējusi video no vietējo cilšu vadoņu tikšanās ar valsts autoritāro līderi Muamaru Kadafi, kurš nebija parādījies publiskajā telpā kopš sava dēla un mazbērnu bojāejas NATO bombardēšanā mēneša sākumā.

Kadafi nav parādījies publiskajā telpā pēc tam, kad naktī uz 1.maiju NATO bombardēšanā Tripolē gāja bojā viņa dēls un trīs mazbērni. Aviācijas trieciena mērķis bija Lībijas līdera dēla māja. Izskanējušas aizdomas, ka ari pats līderis patiesībā ir gājis bojā vai cietis šajā triecienā. Lībijas varas iestāžu pārstāvji iepriekš Kadafi izvairīšanos no publicitātes skaidroja ar sērām.

Lībijā kopš februāra vidus notiek bruņota sacelšanās pret Kadafi režīmu. Kadafi nāca pie varas militārā apvērsumā 1969.gadā, gāžot karali Idrisu.

ANO sankcionētu militāro operāciju Lībijā ar mērķi aizsargāt tās civiliedzīvotājus no Kadafi spēku uzbrukumiem 19.martā uzsāka Lielbritānija, Francija un ASV. Vēlāk šīs operācijas vadību pārņēma NATO.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!