Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Itālijas pēdējā karaļa pēcteči vērsīsies tiesā pret Itālijas valsti cīņā par kroņa dārgakmeņu atgūšanu, kas gandrīz 76 gadus glabāti Itālijas Bankas seifa dārgumu lādē, raksta "The Guardian".

Tiesvedība sākta pēc tam, kad karaļa Umberto II atvasei neizdevās panākt vienošanos ar banku par dārgakmeņu atdošanu. Minētie dārgakmeņi ietver vairāk nekā 6000 dimantu un 2000 pērļu, kas piestiprinātas pie saktām, kaklarotām un diadēmām, kuras monarhijas 85 pastāvēšanas gados valkāja dažādas princeses un karalienes.

Pirmā tiesas sēde notiks 7. jūnijā Romas tiesā, sacīja Serhio Orlandi - advokāts, kurš pārstāv Umberto II dēlu Vitorio Emanueli di Savoju un trīs meitas Mariju Gabriellu, Mariju Piju un Mariju Beatrisi.

Itālijas Banka saņēma dārgakmeņus 1946. gada 5. jūnijā, trīs dienas pēc tam, kad itāļi nobalsoja par monarhijas atcelšanu, un deviņas dienas pirms Umberto II, kurš monarha krēslā pavadīja tikai 34 dienas, kopā ar saviem mantiniekiem tika izraidīts trimdā.

Umberto II bija lūdzis Karaliskā nama ministru Falkonu Lucifero nogādāt dārglietas glabāšanā Luidži Einaudi - toreizējam Itālijas Bankas vadītājam, kurš vēlāk kļuva par prezidentu.

Tiek ziņots, ka dārgakmeņi bija vienīgā karaliskā īpašuma daļa, ko Itālijas valsts nekonfiscēja pēc monarhijas likvidēšanas, un tas var palīdzēt Savojas ģimenei atgūt dārglietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!