Foto: stock.xchng

Itālijas municipālo vēlēšanu otrajā kārtā vislielākos panākumus guvusi Līgas vadītā konservatīvo koalīcija, kas cita starpā atkarojusi trīs lielās pilsētas, kuras līdz šim kontrolējuši kreisie, liecina pirmdien publiskotie balsošanas rezultāti.

Labējie guvuši uzvaru trīs kreiso kontrolētajās Toskānas reģiona pilsētās - Pizā, Masā un Sjēnā, kas visas atrodas valsts vidienē, kura savulaik tika dēvēta par "sarkano joslu". Savukārt ziemeļos kreisie zaudējuši Boloņas aglomerācijā ietilpstošo Imolu, kur viņi bez pārtraukuma atradušies pie varas 73 gadus. Šoreiz Imolā uzvarējusi populistiskā Pieczvaigžņu kustība (M5S), kas kopā ar Līgu tikko izveidojusi jauno Itālijas valdību.

Neskatoties uz to, ka Līga nacionālā līmenī atrodas koalīcijā ar M5S, municipālajās vēlēšanās tā startēja konservatīvo koalīcijas sastāvā kopā ar bijušā premjerministra Silvio Berluskoni vadīto centriski labējo partiju "Forza Italia" ("Uz priekšu, Itālija!") un nacionāli konservatīvo partiju "Fratelli d'Italia" ("Itālijas brāļi").

Kopumā svētdien notikušajā municipālo vēlēšanu otrajā kārtā cīņa norisinājās par 75 mēru krēsliem, un konservatīvie uzvarēja 28 pilsētās, kreisie - 20, bet M5S - piecās. Pārējās pilsētās uzvaru guvuši neatkarīgie kandidāti.

"Šīs ir vēsturiskas uzvaras municipalitātēs, kuras desmitgadēm kontrolējuši kreisie. Paldies! Jo vairāk kreisie mūs apvaino, jo vairāk pilsoņi mūs atalgo," feisbukā paziņojis Līgas līderis Mateo Salvīni, kas jaunajā valdībā ieņem iekšlietu ministra amatu.

Savukārt kreisi centriskās Demokrātiskās partijas (DP) pagaidu vadītājs Mauricio Martina, atzīstot sakāvi, tviterī norādījis, ka partijai ir jāmainās. Vēlētāju aktivitāte svētdien bija zema, un pie balsošanas urnām devās tikai 46% balsstiesīgo, kamēr vēlēšanu pirmajā kārtā, kas notika 10.jūnijā, piedalījās 60% vēlētāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!