Foto: PantherMedia/Scanpix

Itālijas parlamentā trešdien iesniegts priekšlikums legalizēt marihuānas izmantošanu rekreācijas nolūkiem.

Jaunais likums atļautu turēt līdz 15 gramiem marihuānas, audzēt to nelielās devās un to privāti smēķēt, kā arī to pārdot valsts sertificētos veikalos.

Priekšlikumu virzīja ārlietu ministra vietnieks Benedeto Della Vedova un to parakstījuši vēl 217 parlamenta locekļi abās Itālijas parlamenta palātās, kurās kopā ietilpst 900 cilvēki.

Della Vedova ir kādreizējais nelielās libertāriešu grupas "Radikālā partija" biedrs. Tas jau sen aicināja dekriminalizēt vieglās narkotikas un apgalvoja, ka tas vājinātu narkotiku tirgoņu mafijas un saīsinātu ilgstošās tiesas Itālijas lēnajās tiesu iestādēs.

Līdzīgus argumentus izteica Itālijas mafijas apkarotāju līderis Franko Roberti savā ikgadējā ziņojumā parlamentam. Tajā tika norādīts, ka marihuānas lietošana kļuvusi tik pat izplatīta cik alkohola lietošana un tabakas smēķēšana.

Roberti aicināja vismaz izvērtēt legalizācijas pasākumus un vēstīja, ka represīvie pasākumi pilnībā nedarbojas. Viņš sacīja, ka nav ne iedomājams, ne vēlams, ka marihuānas lietošanas apkarošanai tiktu atvēlēti lielāki policijas resursi.

Priekšlikuma atbalstītāju vidū ir premjerministra Mateo Renci Demokrātiskās partijas deputāti, kā arī divu opozīcijas partiju - kreisās partijas "Kreisie, Ekoloģija un Brīvība" un sistēmu noliedzošās "Piecu Zvaigžņu kustības" pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!