Foto: F64

Itālijas parlamenta apakšpalāta trešdienas vakarā apstiprinājusi likumprojektu, kas kriminalizē antisemītisku propagandu, kas balstīta uz holokausta noliegšanu.

Likumprojektu atbalstīja 237 deputāti, pret balsoja pieci, un 102 politiķi no balsošanas atturējās.

Jaunais likumprojekts pastiprina pašreizējo likumu, kas paredz sodus par kūdīšanu uz naidu, pamatojoties uz rasi, etnisko piederību vai reliģiju, un šādu naidīgu uzskatu propagandu, kā arī vēršas pret tiem, kas noliedz genocīdu vai noziegumus pret cilvēci.

"Šis ir krimināllikums, kas nesoda par noliedzošu viedokli, bet par noziedzīgu rīcību, ko pastiprinājuši noliedzoši uzskati," norādīja demokrātu likumdevējs Valters Verini, kurš balsoja par likumprojekta pieņemšanu.

Atbildot uz kritiku par likuma iespējamo negatīvo ietekmi uz vārda brīvību, Verini norādīja uz domstarpībām, kas valda ap armēņu genocīdu Pirmā pasaules kara gados Osmaņu impērijā, ko Turcija neatzīst.

"Ja jūs sakāt, ka armēņu genocīds nekad nav noticis, jūsu viedoklis var būt apšaubāms, bet pret jums netiks sākta tiesvedība. Ja jūs sakāt "padzīsim armēņus", tad jūs esat iekūlies nepatikšanās," skaidroja Verini.

Itālijas Ebreju kopienu savienības prezidents Renco Gategna nodēvēja jauno likumu par vēsturisku.

Viņš sacīja, ka tas būs "fundamentāli jauns instruments cīņā pret profesionāļiem meļiem, vienlaikus sargājot tādus neatņemamus principus kā viedokļu un pētniecības brīvība".

Austrijā, Beļģijā, Čehijā, Francijā, Vācijā, Ungārijā, Izraēlā, Polijā un Rumānijā ir spēkā likumi, kas vērsti konkrēti pret holokausta noliegšanu. Spānijā 2007. gadā Konstitucionālā tiesa, atsaucoties uz vārda brīvības aizsardzību, līdzīgu ierosinājumu noraidīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!