Foto: Publicitātes foto

Itālijas populistiskās Pieczvaigžņu kustības (M5S) ierindas biedri ceturtdien atbalstījuši jaunās valdības veidošanu bijušā Eiropas Centrālās bankas prezidenta Mario Dragi vadībā.

Tiešsaistē notikušajā balsojumā 44 177 jeb 59,3% partijas biedru atbalstīja Dragi vadītu valdību, kamēr 30 360 jeb 40,7% balsoja pret šādu valdību.

Balsojuma iznākums uzliek par pienākumu M5S pārstāvjiem parlamentā uzticības balsojumā atbalstīt Dragi sastādīto kabinetu.

Jau ziņots, ka līdzšinējais Itālijas premjerministrs Džuzepe Konte 26.februārī iesniedza demisijas rakstu, cerot, ka prezidents uzticēs viņam jaunās valdības veidošanu.

Centriski kreisā koalīcija zaudēja vairākumu parlamenta augšpalātā Senātā, kad no tās janvāra vidū izstājās ekspremjera Mateo Renci partija "Italia Viva" ("Dzīvā Itālija"). Izstāšanās iemesls bija Renci un Kontes domstarpības par to, kā izmantot Eiropas Savienības (ES) palīdzību pandēmijas skartajām dalībvalstīm.

Itālijas prezidents Serdžo Matarella pirms nedēļas uzaicināja Dragi veidot jauno valdību.

Pat bez M5S atbalsta Dragi spējis piesaistīt pietiekami daudz partiju, kas pārstāv gan labējo, gan kreiso flangu, lai izturētu uzticības balsojumu abās parlamenta palātās.

Tagad Dragi jāziņo Matarellam, ka viņam ir nepieciešamais atbalsts valdības veidošanai, taču pagaidām nav zināms, kad viņš to darīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!