Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Itālijas populistiskās Pieczvaigžņu kustības (M5S) un labējās Līgas līderi Luidži Di Maio un Mateo Salvīni, kas ieņem vicepremjera amatus Itālijas valdībā, pirmdien pauduši atbalstu "dzelteno vestu" protestiem Francijā.

"Es atbalstu, ka godīgi pilsoņi protestē pret prezidentu, kurš valda pretēji savas tautas gribai," paziņoja Salvīni. Vienlaikus viņš nosodīja protestu laikā notikušo vardarbību.

Di Maio tikmēr pauda cerību, ka protestētāji Francijā nezaudēs spēku. M5S atbalsta ideju par tiešu demokrātiju, un Di Maio ierosināja Francijas protestētājiem izmantot tā dēvēto Ruso sistēmu, lai "izstrādātu vēlēšanu programmu" un uzlabotu organizatorisko pusi.

"Dzelteno vestu" kustība radās novembra vidū kā reakcija uz plānotu degvielas nodokļa paaugstināšanu, bet ātri pārauga plašākā kustībā pret prezidenta Emanuela Makrona politiku. Protestētāji valkā atstarojošās dzeltenās vestes, no kā arī aizgūts šīs protestu kustības nosaukums.

Piekāpjoties protestētājiem, valdība sākotnēji paziņoja par atteikšanos no iecerētās degvielas nodokļa paaugstināšanas, bet decembra vidū Makrons paziņoja par minimālās algas paaugstināšanu un piekāpšanos arī attiecībā uz izteikti nepopulāro nodokļu palielināšanu pensionāriem.

Kopš tā brīža protestu kustība ir sašķēlusies mērenajos, kas vēlas iesaistīties dialogā ar valdību, un radikāļos, kuri grib turpināt protestus. Demonstrāciju dalībnieku skaits ir samazinājies, tomēr tās turpinās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!