Foto: AFP/Scanpix
Itālijas premjerministrs Silvio Berluskoni trešdien apstiprināja, ka atkāpsies no amata, kad būs pieņemts valsts budžets, ka arī pauda viedokli, ka Itālijā pēc tam jārīko ārkārtas vēlēšanas, kurās solīja nekandidēt, informē raidsabiedrība BBC.
"Es atkāpšos tiklīdz likums [par budžetu] tiks pieņemts. Es uzskatu, ka ārkārtas vēlēšanas jārīko nākamā gada februārī un es tajās nekandidēšu," paziņoja Berluskoni.

Jau vēstīts, ka pēc Berluskoni atkāpšanās Valsts prezidents Džrdžo Napolitano sāks konsultācijas par jaunas valdības veidošanu.

Parlamenta balsojums par ekonomikas reformām ir gaidāms novembrī.

Berluskoni "valsts vadītājam nodemonstrēja savu izpratni par šodienas balsojuma Deputātu palātā [parlamenta apakšpalātā] sekām", sacīts Napolitano paziņojumā.

Jau ziņots, ka Itālijas parlamenta apakšpalāta otrdien atbalstīja valsts nākamā gada budžetu, taču balsojums apliecināja, ka premjerministra Silvio Berluskoni valdībai vairs nav absolūtā vairākuma parlamentā.

Par balsoja 308 deputāti, 321 deputāts atturējās un neviens nebija pret. Absolūtajam vairākumam ir nepieciešamas 316 balsis, un budžets netika noraidīts tikai tāpēc, ka opozīcijas deputāti atturējās.

Pēc balsojuma kreisi centriskās opozīcijas līderis Pjērs Luidži Bersani aicināja Berluskoni atkāpties no amata.

"Es aicinu jūs, premjerministra kungs,.. beidzot ņemt vērā situāciju.. un atkāpties," sacīja Bersani. 

Berluskoni nozīmīgākais koalīcijas partneris otrdien pirms balsojuma paziņoja, ka Berluskoni ir jāatkāpjas no  premjerministra amata.

Ziemeļu līgas līderis Umberto Bosi žurnālistiem pie parlamenta teica, ka, tiekoties ar Berluskoni, Ziemeļu līgas pārstāvji aicinājuši viņu demisionēt.

Bosi arī sacīja, ka premjera amatā būtu jāstājas Berluskoni vadītās partijas "Brīvības tauta" sekretāram Andželino Alfano.

Pēdējo nedēļu laikā baumas par to, ka korupcijas un seksa skandālos iesaistītais 75 gadus vecais Berluskoni gatavojas atkāpties no amata, izplatījās regulāri, taču Berluskoni tās noliedza. Plašsaziņas līdzekļi jau iepriekš vēstīja, ka Berluskoni esot problēmas ar vairākuma nodrošināšanu parlamentā un tuvākajos balsojumos vairāki labēji centriskās valdošās koalīcijas deputāti neatbalstīšot valdību, līdz ar to esot apdraudēta likumu un lēmumu pieņemšana.

Berluskoni ir Itālijas premjerministrs kopš 2008.gada. Viņš bija valdības vadītājs arī 1994.-1995.gadā un no 2001. līdz 2006.gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!