Foto: AP/Scanpix
Itālijas prezidents Džordžo Napolitāno sestdien paziņoja, ka gatavojas aicināt "divas atsevišķas grupas" nākt klajā ar valdības programmu un priekšlikumiem, kā izkļūt no pašreizējā strupceļa, lai varētu izveidot jaunu valdību.

Šāds prezidenta paziņojums nozīmē, ka kreisi centriskās koalīcijas līderim Pjēram Luidži Bersani "de fecto" vairs nav mandāta veidot jauno valdību.

Amatpersonas sola, ka informācija par cilvēkiem, kurus Napolitāno plāno uzrunāt jaunās valdības veidošanas jautājumā, tiks publiskota vēl sestdien.

Analītiķi uzskata, ka šajās "grupās" ietilps partiju pārstāvji, kā arī ar politiku nesaistītas personas.

Napolitāno gan uzsvēra, ka līdz jaunas valdības izveidošanai par valdības vadīšanu būs atbildīgs līdzšinējais premjerministrs Mario Monti, kurš, pēc prezidenta teiktā, nodrošina "noteiktības elementu".

Iepriekš bija izskanējusi informācija, ka Napolitāno šobrīd apsver iespēju nekavējoties atkāpties no amata, lai varētu tikt izsludinātas jaunas vēlēšanas, tomēr pats prezidents sestdien apliecināja, ka viņš plāno nostrādāt līdz pilnvaru termiņa beigām 15.maijā.

Jau vēstīts, ka Bersani ceturtdien paziņoja, ka viņš nav spējis izveidot valdību.

"Mans darbs šajās dienās nav novedis pie pozitīva rezultāta," pēc sarunām ar Napolitāno sacīja Bersani. Prezidents jaunās valdības veidošanu viņam uzticēja 22.martā.

24. un 25.februarī notikušajās vēlēšanās ar nelielu balsu vairākumu uzvarēja Bersani vadītā koalīcija, saskaņā ar Itālijas likumiem nodrošinot sev absolūto vairākumu parlamenta apakšpalātā, tomēr tai neizdevās iegūt vairākumu Senātā. Arī pats Bersani atzinis, ka parlamenta vēlēšanās viņš "ieguvis pirmo vietu, taču nav uzvarējis". Valdības izveidošanai nepieciešams abu parlamenta palātu atbalsts.

Napolitāno tagad varētu vērsties pie kādas ar politiku nesaistītas sabiedrībā cienītas personas, aicinot izveidot tehnokrātu valdību vai arī plašu koalīcijas valdību. Ja arī tas nenesīs augļus, Itālijai tuvāko mēnešu laikā varētu nākties rīkot jaunas vēlēšanas.

Piektdien Napolitāno tikās ar lielāko partiju līderiem, cenšoties rast izeju no politiskā strupceļa. Taču cerības izkļūt no samilzušās krīzes ir visnotaļ nelielas, jo visi trīs lielākie politiskie bloki paziņojuši, ka negrasās atteikties no savām pozīcijām, kas līdz šim liegušas izveidot jaunu valdību.

Kā atklāja pats Napolitāno, partijas sarunās apliecinājušas "izteikti atšķirīgas pozīcijas", tādēļ prezidents aicināja izrādīt "lielāku atbildības sajūtu".

Vairums analītiķu prognozē, ka jaunas vēlēšanas Itālijā notiks jau pēc pāris mēnešiem vai vēlākais pēc gada.

Vēlēšanas "varētu notikt oktobrī vai, drīzāk, nākamajā pavasarī," telekanālam "SkyTG24" prognozēja politoloģijas profesors Leonardo Morlino.

Bersani kreisi centriskā koalīcija atteikusies sadarboties ar bijušā premjerministra Silvio Berluskoni labēji centrisko bloku, kas vēlēšanās ieguva otro vietu. Taču Berluskoni paziņojis, ka starppartiju vienošanās ir vienīgā iespēja.

Pēc analītiķu teiktā, pastāv arī iespēja jauno valdību veidot, tajā iekļaujot ar politiku nesaistītus ekspertus, kā tas bija līdzšinējā premjerministra Monti vadītajā valdībā.

Tikmēr populistiskā Pieczvaigžņu kustība (M5S) paziņojusi, ka tā neatbalstīs tādu valdību, kuras sastāvā būtu partiju politiķi, taču tā nav izslēgusi iespēju, ka varētu atbalstīt tehnokrātu valdību, un, pieņemot likumus, katru balsojumu vērtēt atsevišķi.

Lai gan Itālijas politiskajai krīzei līdz šim bijusi salīdzinoši neliela ietekme uz finanšu tirgiem, šobrīd tiek pieliktas lielas pūles, lai valsts no politiskā strupceļa varētu izkļūt līdz otrdienai, kad pēc Lieldienām tiks atvērti finanšu tirgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!