Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Serdžo Matarella sestdien pārvēlēts Itālijas prezidenta amatā uz vēl vienu septiņu gadu ilgu pilnvaru termiņu, izbeidzot nedēļu ilgušu politisko strupceļu, kurā politiskās partijas nespēja vienoties par viņa pēcteci, vēstīja vietējie mediji.

80 gadu vecais Matarella uzvarējis astotajā Itālijas prezidenta vēlēšanu kārtā, iegūstot 759 balsis, paziņoja Itālijas parlamenta apakšpalātas prezidents Roberts Fiko.

Itālijas prezidentu ievēlē elektoru kolēģija, kuras sastāvā ir abu parlamenta palātu locekļi un reģionu pārstāvji. Prezidenta ievēlēšanai nepieciešamas vismaz 505 no 1009 elektoru balsīm.

Prezidentam Itālijā ir galvenokārt ceremoniāla loma, tomēr politiskas krīzes apstākļos prezidentam ir diezgan liela vara ar tiesībām atlaist parlamentu, izvēlēties jaunu premjerministru un liegt mandātu trauslai koalīcijai.

Matarella, kura līdzšinējais amata termiņš beidzas 3. februārī, vairākkārt paziņojis, ka negrasās palikt amatā uz vēl vienu septiņu gadu termiņu, tomēr, nespējot vienoties par viņa pēcteci, politisko partiju līderi sestdien nolēma aicināt līdzšinējo prezidentu piekrist pārvēlēšanai.

Pēc sešās dienās notikušām septiņām neveiksmīgām vēlēšanu kārtām politiķu pārstāvji tikās ar Matarellu, kurš, kā tiek vēstīts, jau noīrējis dzīvokli Romā, gatavojoties atstāt prezidenta rezidenci.

Pēc tikšanās Demokrātiskās partijas līderis Enriko Leta paziņoja, ka Motarellas lēmums ir "dāsna dāvana valstij".

Bijušais Eiropas Centrālās bankas prezidents Mario Dragi, kurš gandrīz gadu vadījis Itālijas valdību, tiek uzskatīts par piemērotu Matarellas pēcteci, tomēr dažas partijas uzstāj, ka valstij labāk būtu, ka viņš turpina vadīt valdību.

Matarellas pārstāvji nav komentējuši, vai prezidents ir mainījis domas par vēl vienu pilnvaru termiņu prezidenta amatā.

Līdz 2013. gadam neviens Itālijas prezidents nebija pārvēlēts uz otro amata termiņu. Tad līdzīgā politiska strupceļa situācijā otrajam amata termiņam piekrita Džordžo Napolitano, kurš nepilnu 90 gadu vecumā atkāpās no amata 2015. gadā, kad par viņa pēcteci ievēlēja Matarellu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!