Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Itālijas prezidents Serdžio Matarella uz pārrunām ir izsaucis bijušo Starptautiskā valūtas fonda pārstāvi Karlo Kotarelli, kuram varētu tikt uzticēts pagaidu valdības vadītāja amats, ziņo aģentūra "Reuters".

Svētdien Itālijas prezidents noraidīja premjera amata kandidāta Džuzepes Kontes izraudzītā ekonomikas ministra Paulo Savonas kandidatūru. Prezidents savu lēmumu saistīja ar Savonas eiroskeptisko nostāju tostarp draudiem izstāties no eirozonas. "Neskaidrība par mūsu pozīciju [eirozonas jautājumā] ir uztraukusi vietējos un ārvalstu investorus," norādīja Matarella.

Prezidents Matarella apstiprināja visus pārējos ministru kandidātus, kurus izvirzīja Konte, tomēr atzina, ka viņam ir tiesības noraidīt nominācijas, kas varētu negatīvi ietekmēt valsti. Tiek prognozēts, ka Kotarelli būtu pagaidu valdības vadītājs līdz rudenim, kad Itālijā varētu notikt atkārtotas vēlēšanas, vēsta aģentūra "Reuters".

Pēc 4. martā notikušajām vēlēšanām nevienai no partijām neizdevās iegūt vairākumu valdības izveidei. Džuzepe Konte – izraudzītais premjera kandidāts – svētdien paziņoja, ka pārtrauks darbu pie valdības veidošanas pēc tam, kad tika noraidīta Paulo Savonas kandidatūra uz ekonomikas ministra amatu. Kontes lēmums vēl vairāk ir sarežģījis situāciju un šobrīd šķiet, ka pagaidu valdības iecelšana ar atkārtotām vēlēšanām rudenī ir visreālākais scenārijs tālākajai notikumu attīstībai Itālijas politiskajā telpā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!