Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Itālijas prokuratūra nav atradusi nekādus Vācijas aktīvistu kuģa "Sea Watch 3" likumpārkāpumus, kuru krasta apsardze aizturējusi Sicīlijas ostā.

Katānijas prokurors konstatējis dažas problēmas saistībā ar kuģa stāvokli, taču nekādus likumpārkāpumus, teikts sestdien izplatītajā prokuratūras paziņojumā.

Itālijas krasta apsardze piektdien paziņoja, ka kuģis aizturēts par drošības un vides aizsardzības noteikumu pārkāpšanu.

Nīderlandē reģistrētā kuģa apkalpei tas nebija pārsteigums, jo Itālijas iekšlietu ministrs Mateo Salvīni jau iepriekš vairākkārt brīdinājis tā dēvētos migrantu glābšanas kuģus netuvoties Itālijas ostām, uzskatot viņu aktivitātes par nelegālām.

"Kā jau pieņēmām, mēs tiekam bloķēti politisku iemeslu dēļ! Tika izdarīts liels spiediens uz krasta apsardzi atrast iemeslu iegrožot mūs," tviterī paziņoja Vācijas nevalstiskā organizācija "Sea Watch International".

"Viņi var iekalt važās mūsu kuģus, bet viņi nevar iekalt važās solidaritāti," norādījusi organizācija.

Amatpersonas uzkāpa uz kuģa klāja ceturtdien, kad tas Katānijā izsēdināja krastā 47 nelegālos imigrantus, kas tika uzņemti Vidusjūrā Lībijas piekrastē. Kuģim tika veikta tehniskā inspekcija, informēja krasta apsardze.

Inspekcijā atklājās, ka nav ievēroti vairāki noteikumi, kas attiecas uz kuģošanas drošību un jūras vides aizsardzību, paziņoja krasta apsardze, piebilstot, ka kuģim netiks atļauts atstāt ostu, kamēr šīs nepilnības nebūs novērstas.

Salvīni pārmet "Sea Watch 3" nelegālo imigrantu vešanu uz Itāliju, neizsēdinot viņus krastā tuvākajās ostās Tunisijā vai Lībijā.

"Sea Watch International" apgalvo, ka tā mēģinājusies sazināties ar Tunisijas un Lībijas varasiestādēm, bet nesekmīgi, tādēļ neesot bijis citas iespējas, kā kuģot uz Itāliju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!