Foto: Reuters/Scanpix
Itālijas Ministru padome jaunā premjera Mario Monti vadībā svētdien vakarā atbalstījusi jaunus pretkrīzes pasākumus 24 miljardu eiro (16,8 miljardi latu) apjomā, vēsta aģentūra "RIA Novosti".

Monti preses konferencē pēc valdības sēdes informēja, ka pieņemtais dokuments ļaus Itālijai "spert lielu soli uz priekšu". "Šī pakete glābs Itāliju," sacīja premjerministrs, norādot, ka valsts atrodas īpaši smagā ekonomiskā situācijā.

Par valdības prioritāti pasludināta cīņa ar nodokļu nemaksātājiem, ekonomiskās izaugsmes un konkurences veicināšana, kā arī valsts tēriņu mazināšana politiskā un administratīvā aparāta uzturēšanai. Pats valdības vadītājs nolēmis rādīt piemēru pilsoņiem, atsakoties no premjera un ekonomikas ministra atalgojuma.

Valdības lēmums arī paredz paaugstināt nodokļus dārgam kustamam īpašumam, piemēram, ekskluzīviem transportlīdzekļiem, privātajām lidmašīnām un laivām, kuru garums pārsniedz 10 metrus, kā arī 2012.gada otrajā pusē paaugstināt pievienotās vērtības nodokli par 2%.

Itālijas Ministru padome arī nolēmusi paaugstināt pensionēšanās vecumu – no 2012.gada vīrieši varēs doties pensijā 66, bet sievietes – 62 gadu vecumā, bet līdz 2018.gadam vecuma "slieksnis" arī sievietēm tiks paaugstināts līdz 66 gadiem.

Itālijas masu mediji informē, ka Monti pretkrīzes plānu iesniegs parlamenta Deputātu palātā pirmdien pēcpusdienā, bet pēc tam dekrētu nosūtīs izskatīšanai Senātā.

Itālija pieņēma jaunus taupības pasākumus pēc Monti tikšanās ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli un Francijas prezidentu Nikolā Sarkozī un uzstājīgas Eiropas Savienības līderu prasības. Itālijas ekonomiskā situācija ir viens no lielākajiem draudiem eiro zonas stabilitātei, kas apgrūtina Eiropas parādu krīzes risināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!