Foto: AFP/Scanpix
Trīs Itālijas ziemeļu reģioni, kuros pie varas atrodas labējās partijas, pirmdien kopīgi paziņojuši, ka nepakļausies premjerministra Mateo Renci centrālās valdības prasībām uzņemt jaunus nelegālos imigrantus.

Līdz ar Grieķiju Itālija ir galvenais sākotnējais ceļa mērķis nelegālajiem imigrantiem, kas cilvēku kontrabandistu kuģos šķērso Vidusjūru, un saskaņā ar Starptautiskās Migrācijas organizācijas (IOM) aplēsēm, kas tika publiskotas pirms divām nedēļām, kopš šī gada 1.janvāra Itālijas piekrastē jau bija izcēlušies 40 160 nelikumīgie ieceļotāji.

Tikmēr šīs nedēļas nogalē Eiropas Savienības (ES) kuģi, kas patrulē Vidusjūrā, uzņēma un nogādāja Itālijas krastā vēl gandrīz 6000 nelegālo imigrantu.

Ar to acīmredzot Itālijas ziemeļu reģionu pacietības mērs bijis pilns.

"Pietiek. Mēs saskaramies ar biblisku izceļošanu, ko radījuši kari, kas satricinājuši daudzas Ziemeļāfrikas valstis," intervijā laikrakstam "Il Mattino" norādīja Veneto reģiona prezidents Luka Zaija.

Viņš piebalsoja Lombardijas prezidentam Roberto Maroni, kurš jau svētdien piedraudēja atņemt reģiona finansējumu tām pilsētām, kuru mēri uzņems nelegālos imigrantus.

Gan Zaija, gan Maroni pārstāv pret imigrantiem noskaņoto Ziemeļu līgu, taču viņiem gatavojas pieslieties arī tikko ievēlētais Ligūrijas prezidents Džovanni Toti, kurš pārstāv bijušā premjerministra Silvio Berluskoni centriski labējo partiju "Forza Italia" ("Uz priekš, Itālija!").

Itālijas centrālā valdība, kuru vada kresi centriskās Demokrātiskās partijas (PD) līderis Renci, cenšas izvietot nelegālos imigrantus pa visu valsti, lai atvieglotu slogu, kas šobrīd gulstas uz dienvidu reģioniem. Šobrīd no gandrīz 76 000 patvēruma meklētāju, kas izvietoti nelegālo imigrantu uzņemšanas centros, 22% atrodas Sicīlijā.

Tikmēr Lombardija, Itālijas bagātākais un visapdzīvotākais reģions, kura iedzīvotāji veido 16% no valsts iedzīvotāju kopskaita, uzņēmusi deviņus procentus no nelegālajiem imigrantiem, Veneto - četrus, bet Ligūrija - divus.

Iekšlietu ministrs Andželīno Alfāno, kas pats nāk no Sicīlijas un ir nelielās labēji centriskās partijas "Brīvības tauta" (PdL) līderis, apsūdzējis Maroni un viņa sabiedrotos populismā un savtīgumā.

"Sacīt dažiem reģioniem "Tieciet paši galā" ir neciešama pret dienvidniekiem vērsta naidīguma izrādīšana," pēc tikšanās ar Eiropas Savienības (ES) migrācijas, iekšlietu un pilsonības lietu komisāru Dimitri Avramopulu norādīja Alfāno.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!