Foto: AP/Scanpix
Visnotaļ neērtā situācijā nonākuši Itālijas bīskapi, kuri nule kā pēc jaunā pāvesta ievēlēšanas medijiem izplatīja paziņojumu, paužot prieku par Milānas arhibīskapa Andželo Skolas izraudzīšanos augstajam amatam.

Bīskapi acīmredzot nešaubīgi ticēja, ka pāvesta amatam izraudzīts tieši Milānas arhibīskaps, un tāpēc medijiem izsūtītajā paziņojumā viņi pauda "prieku un pateicību Dievam" par Skolas ievēlēšanu.

Itāļu bīskapu paziņojums medijiem tika izsūtīts vien dažas minūtes pēc jaunā pāvesta - līdzšinējā Argentīnas kardināla - parādīšanās uz Svētā Pētera bazilikas balkona.

Itālijas Bīskapu konferences ģenerālsekretārs Marjano Kročiata gan drīz vien izplatīja precizēto paziņojumu, taču Itālijas mediji ceturtdien par bīskapu pieļauto misēkli neklusēja.

Ja par jauno Romas katoļu baznīcas pāvestu tikt tiešām būtu izraudzīts Skola, tiktu atjaunota gadsimtiem ilgusī tradīcija, ka pāvesta krēslā sēž itālis.

Kā ziņots, katoļu kardinālu konklāvs trešdien vakarā Vatikānā par jauno Romas katoļu pāvestu izraudzījās līdzšinējo Buenosairesas arhibīskapu Horhi Mario Bergoljo.

Jaunā pāvesta vārds ir Francisks. Pāvests oficiāli tiks dēvēts par Francisku līdz brīdim, kad šādu vārdu izvēlēsies vēl kāds no nākamajiem pāvestiem. Tikai tad pāvestu Francisku varēs sākt dēvēt par Francisku I.

Jaunais pāvests, kuram jāstājas Benedikta XVI vietā, tika ievēlēts konklāva otrajā dienā piektajā balsojumā.

Bergoljo ievēlēšana visiem sagādājusi pārsteigumu, jo viņa vārds iepriekš nemaz netika minēts favorītu vidū, lai gan tiek uzskatīts, ka 2005.gada konklāvā, kurā par pāvestu tika ievēlēts Benedikts XVI, Bergoljo balsojumā esot palicis kā otrais.

76 gadus vecais Bergoljo kļuvis par katoļu baznīcas vēsturē pirmo Amerikas pārstāvi pāvesta krēslā. Viņš ir arī pirmais neeiropietis, kam baznīcas vadība uzticēta pēdējās tūkstošgades laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!