Foto: Kadrs no video

Itālijas muitnieki nelielajā Bergamo lidostā kādā paciņā konstatējuši paslēptu dinozaura olu, vēsta "Vice".

Atrastā fosilizētā ola piederējusi šanozauram. Šie dinozauri pieder pie sauropodiem, kuri ir starp fiziski lielākajiem planētu apdzīvojušajiem dinozauriem. Šanozauri garumā varējuši sasniegt pat desmit metrus un dzīvojuši mūsdienu Ķīnas Sičuaņas provincē.

Pārtvertā paciņa sūtīta no Malaizijas, paziņojuši Itālijas muitnieki. Ola ir apbrīnojami labā stāvoklī, ņemot vērā, ka kaut kur zemes dzīlēs vēl pirms atrašanas tā pavadījusi aptuveni 160 miljonus gadu. Kā redzams muitnieku soctīklos publiskotajā materiālā, olu daļēji apņem arī pārakmeņojusies augsne.

Ola atrasta pārbaužu laikā, kas organizētas, lai izskaustu neatļautu preču importu Itālijā. Olai pat bijuši pavaddokumenti, taču atklājies, ka tos izdevusī organizācija nemaz neeksistējot.

Pēc tam, kad plānotais saņēmējs noraidījis jebkādu saistību ar sūtīto paciņu un atteicies no olas pieņemšanas, fosilija nodota par arheoloģiskajiem izrakumiem atbildīgajām iestādēm. Tās arī noteikušas, kādas sugas dinozauram tā ir piederīga. Plānots, ka ola būs pieejama publiskai apskatei kādā muzejā.

Iepriekš dinozauru olu kontrabandas gadījums starptautisku uzmanību izpelnījās 2007. gadā, atgādina "Vice". Toreiz ASV Losandželosā muitnieki kādā izsoļu namā uzgāja no Ķīnas ievestas 22 neskartas dinozauru olas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!