Ziemeļkoreja ir gatava sākt konstruktīvu dialogu ar ASV un Japānu bez iepriekšējiem nosacījumiem, pirmdien paziņoja Krievijas ārlietu ministrs Igors Ivanovs Phenjanas apmeklējuma laikā.
Ivanovs svētdienas vakarā tikās ar Ziemeļkorejas vadītāju Kimu Džongilu.

"Šāds dialogs dotu iespēju apspriest visu Korejas pussalas problēmu loku. Krievija var tikai apsveikt kontaktu nodibināšanu starp Phenjanu, Vašingtonu un Tokiju," piebilda Ivanovs.

ASV valsts sekretārs Kolins Pauels sestdien paziņoja, ka ir gatavs tikties ar Ziemeļkorejas ārlietu ministru Peku Namsunu, kad viņi nākamnedēļ piedalīsies ikgadējā ASEAN Reģionālajā forumā (ARF) Brunejā.

Arī Japānas un Ziemeļkorejas ārlietu ministri nākamnedēļ tiksies Brunejā, un tās būs pirmās sarunas ministru līmeni starp abām valstīm pēdējo divu gadu laikā.

ASV valdība atsauca savu piedāvājumu nosūtīt pārstāvi uz Ziemeļkoreju pēc tam, kad 29. jūnijā Dzeltenajā jūrā notika bruņota Ziemeļkorejas un Dienvidkorejas kara kuģu sadursme, kurā gāja bojā vairāki jūrnieki. Taču pagājušajā nedēļā Ziemeļkoreja pārsteidza rietumvalstis, paužot nožēlu par šo incidentu.

ASV un Ziemeļkorejas attiecības pasliktinājušās kopš par Savienoto Valstu prezidentu kļuvis Džordžs Bušs. Viņš paziņojis, ka Phenjanas režīms ir daļa no "ļaunuma ass", kuru veido arī Irāka un Irāna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!