Foto: Shutterstock
Lietuvas ģenerālprokuratūra ir izbeigusi pirmstiesas izmeklēšanu par aizdomām, ka Lietuvā bijis ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) slepenais cietums.

Izmeklēta tika Lietuvas Valsts drošības departamenta vadības rīcība un iespējamā dienesta stāvokļa izmantošana. "Meča Laurinkus, Arvīda Pocjus un Daiņa Dabasinska rīcībā atklāti disciplinārie pārkāpumi", tomēr izmeklēšana pārtraukta noilguma dēļ, teikts ģenerālprokuratūras piektdien izplatītajā paziņojumā.

Lietuvas Ģenerālprokuratūra sāka izmeklēšanu par iespējamo CIP cietuma pastāvēšanu Lietuvas teritorijā, jo iepriekš parlamentārās izmeklēšanas laikā tika noskaidrots, ka bijušie Valsts drošības departamenta vadītāji bijuši informēti par ASV slepenajiem projektiem, taču nav snieguši nepieciešamo informāciju valsts augstākajām amatpersonām.

Bijušais Lietuvas prezidents Rolands Pakss britu raidsabiedrības BBC žurnālistiem pērn paziņoja, ka savas prezidentūras laikā esot saņēmis Valsts drošības departamenta vadītāja pieprasījumu sankcionēt personu slepenu ievešanu Lietuvā viņu tālākai turēšanai apcietinājumā.

Pirmo reizi ziņas par slepeno CIP cietumu Lietuvā izskanēja 2009.gada 20.augustā, kad telekanāls "ABC News", atsaucoties uz anonīmiem "bijušajiem CIP darbiniekiem", informēja, ka Lietuva šīs iestādes vajadzībām atvēlējusi kādu ēku Viļņas apkārtnē, kurā aptuveni gadu līdz 2005.gada beigām turēti astoņi augsta ranga "Al Qaeda" kaujinieki.

Lietuvas parlamenta Nacionālās drošības un aizsardzības komisija savā izmeklēšanā konstatēja, ka Lietuvā bijuši radīti visi nepieciešamie apstākļi slepena CIP cietuma pastāvēšanai un CIP aizturēto personu ievešanai un izvešanai, taču tie nav izmantoti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!