Foto: AFP/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pagājušā gada nogalē lūdzis Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu atkāpties, piektdien raksta izdevums "Financial Times", atsaucoties uz diviem augstiem rietumvalstu izlūkdienestu darbiniekiem.

Kremlis šo informāciju noliedzis. "Nē, tas tā nav," ziņu aģentūrai TASS pavēstījis Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

Kā liecina "Financial Times" rīcībā esošā informācija, ar Putina vēstījumu Asadam trīs nedēļas pirms savas nāves Sīriju apmeklējis Krievijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GRU) priekšnieks Igors Serguns, kas šķīrās no dzīves janvāra sākumā 58 gadu vecumā.

Asads šo priekšlikumu esot asā formā noraidījis.

Kā izteicies viens no izdevuma avotiem, Sīrijas līderis licis Sergunam saprast, ka Maskavas un Damaskas attiecību attīstība bez Asada nav iespējama.

Kopš Krievija pērnruden sāka savu operāciju Sīrijā, Putins un Krievijas augstākā vadība vairākkārt uzsvēruši, ka Bašars al Asads uzskatāms par likumīgu Sīrijas prezidentu.

Serguns saskaņā ar oficiālo versiju miris 3. janvārī kādā Maskavas apgabala atpūtas namā no sirds nepietiekamības, taču avoti ASV pētnieciski analītiskajā organizācijā "Stratfor", atsaucoties uz īpašu ziņojumu, apgalvo, ka Serguns miris 1. janvārī Libānā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!