Foto: AP/Scanpix

Uzbrukumus Jemenā plānoja starptautiskās teroristu organizācijas "Al Qaeda" Jemenas atzars, nevis grupējuma augstākais līderis Aimans az Zavahiri, ceturtdien vēstīja izdevums "The Wall Street Journal".

Izdevums, atsaucoties uz vārdā neminētu Savienoto Valstu amatpersonu, ziņoja, ka uzbrukumus bija izplānojis grupējuma Jemenas atzara līderis Nasers al Vahaishi.

Iepriekš tika vēstīts, ka rīkojumu sarīkot teroraktu bija devis az Zavahiri.

Tomēr žurnāla informācijas avots norādījis - pārtvertā "Al Qaeda" saziņa liecina, ka az Zavahari tikai apstiprinājis Jemenā izplānoto operāciju.

"Tas, ka az Zavahari tikai dod savu svētību plānam, ļoti atšķiras no rīkojuma došanas vai spējām sarīkot tādu uzbrukumu kā 11.septembrī," izdevumam izteicies informācijas avots.

Ja apstiprināsies informācija, ka az Zavahiri bijusi pasīva loma uzbrukumu plānošanā, tas būs kārtējais apliecinājums jau iepriekš izskanējušajam uzskatam, ka "Al Qaeda" kodols kopš ilggadējā līdera Osamas bin Ladena nogalināšanas ir vājinājies.

Tomēr vienlaikus tas vairos bažas, ka "Al Qaeda" reģionālie atzari, tostarp Vahaishi vadītais "Al Qaeda" Arābijas pussalas atzars (AQAP) rada arvien lielāku apdraudējumu.

LETA jau ziņoja, ka "Al Qaeda" iespējamā uzbrukuma draudu dēļ Jemenas drošības spēkos bija izsludināta trauksme un valsts galvaspilsētā Sanā pie ārvalstu diplomātiskajām pārstāvniecībām, valdības institūcijām un lidostas bija izvietoti tanki un karavīri.

Jemenas drošības spēki uzskata, ka viņiem ir izdevies izjaukt "Al Qaeda" plānu uzspridzināt cauruļvadus un sagrābt kontroli pār valsts lielākajām ostām.

Uzbrukumu draudu dēļ ASV uz laiku slēdza savas vēstniecības gan Jemenā, gan citās Tuvo Austrumu un Ziemeļāfrikas reģiona valstīs. Līdzīgu lēmumu pieņēma arī citas rietumvalstis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!