ASV militārais komandieris Irākā ģenerālis Marks Kimmits pirmdien paziņoja par aresta ordera izdošanu radikālā šiītu līdera Moktadas as Sadra apcietināšanai.
Preses konferencē Kimmits pavēstīja, ka aresta orderis izdots jau pirms vairākiem mēnešiem un ka as Sadrs nav vēl arestēts tāpēc, ka viņš uzturas kādā mošejā. ASV spēkiem ieteikts neveikt arestus mošejās, lai izvairītos no turpmākas situācijas saasināšanās, viņš piebilda.

As Sadrs un viens no viņa vadošajiem palīgiem Mustafa Jakubi tiek turēti aizdomās par saistību ar mērenā šiītu garīdznieka Abdulmadžida al Hoeji nogalināšanu 2003.gada 10.aprīlī, dienu pēc Bagdādes krišanas.

Ajatolla Abdulmadžids al Hoeji un viens viņa palīgs tika nodurti Nedžefas mošejā, kad viņiem uzbruka cilvēku pūlis. Augsti garīdznieki toreiz slepkavībās apsūdzēja as Sadra kaujiniekus, kas to noliedz.

ASV spēki Jakubi apcietināja sestdien, kas izraisīja plašus as Sadra atbalstītāju un sekotāju protestus Irākā. ASV amatpersonas arī slēdza as Sadra laikrakstu pagājušajā nedēļā, apsūdzot to aicināšanā uz vardarbību.

ASV koalīcijas spēku pārstāvis Dens Senors informēja, ka aresta orderi Jakubi apcietināšanai izdeva kāds irākiešu tiesnesis.

Sadursmēs Bagdādē un Nedžefā starp as Sadra atbalstītājiem un koalīcijas spēkiem svētdien tika nogalināti vismaz 48 irākieši, astoņi amerikāņu karavīri un viens Salvadoras kareivis.

Savukārt ASV ieceltais Irākas administrators Pols Brēmers pirmdien pasludināja as Sadru ārpus likuma. Tomēr, kā ziņo aģentūra "France-Press", as Sadrs ar to lepojas.

"Ja Brēmers uzskata, ka Moktada as Sadrs atbilstoši amerikāņu likumiem ir noziedznieks, es esmu par to lepns, bet ja viņš uzskata, ka es esmu noziedznieks atbilstoši šariata likumiem, tad Brēmers neorientējas mūsu likumos, kurus pārkāpj viņš pats," izteicies as Sadrs.

As Sadram ir ļoti liels atbalstītāju pulks, īpaši nabadzīgo šiītu vidū, jo viņš sola, ka Sadama Huseina laikā apspiestie šiīti kļūs par Irākas pārvaldītājiem.

Moktada ir dēls ļoti ietekmīgajam un populārajam šiītu līderim Mohammada Sadekam as Sadram, kuru deviņdesmito gadu beigās nogalināja Irākas valdība.

Pašlaik aptuveni 25 gadus vecais Moktada savu dzīvi ir pavadījis, mācoties dažādās Irākas reliģiskajās skolās. Pēc kara beigām viņš sāka aktīvi strādāt, un, izmantojot sava tēva slavu viņš ātri kļuva populārs, tomēr viņam trūkst reliģiskā autoritāte.

Tā kā viņa reliģiskā pakāpe neļauj kļūt par līderi Irākā, Moktada izveidoja ciešas attiecības ar Irānā ļoti augsti cienīto reliģisko līderi al Haeri.

As Sadrs atvēra birojus un mošejas Irākas dienvidu pilsētās un tā sauktajā Bagdādes Sadama pilsētā, kuras nosaukums pēc viņa iniciatīvas tika nomainīts uz Sadra pilsētu. Sadra ir milzīga norobežota pilsēta Bagdādē, kurā dzīvo aptuveni miljons pārsvarā nabadzīgo un neizglītoto šiītu musulmaņu.

As Sadrs kontrolē lielu daļu Irākas šiītu reliģisko iestāžu, kā arī ir izveidojis sev ievērojamu armiju, kurā ietilpst desmitiem tūkstoši irākiešu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!