Zviedrijas ārlietu ministre Anna Linda ir nokļuvusi skandāla centrā, jo viņas vadītās ministrijas nolaidības dēļ izgāzās mūzikas un kultūras programma premjermnistra Jērana Persona valsts vizītes laikā Dienvidāfrikā, ziņo Johannesburgas laikraksts "Sunday Times".
Persons un viņa vadītā 700 cilvēku delegācija aizbrauca no Johannesburgas sestdien.

Zviedrijas Starptautiskā attīstības aģentūra (SIDA) piems vizītes piešķīra apmēram 70 miljonus Dienvidāfrikas randu (apmēram sešus miljonus latu), kas tika ieskaitīti jaunajā, tikko darboties sākušajā Zviedrijas un Dienvidāfrikas Biznesa partnerības fondā.

Taču Zviedrijā kritizētāji uzskata, ka fondam nav nekāda sakara ar attīstību.

Bet Persons savas vizītes laikā Dienvidāfrikā aizstāvēja SIDA līdzekļu piešķiršanu fondam.

"Ir saprātīgi izplatīt informāciju par Zviedriju šādā veidā," viņš sacīja.

Laikraksts "Sunday Times" ziņo, ka kultūras programma izjukusi ceturtdien, kad popzvaigzne Dr.Albans un citas prominentas zviedru grupas atteicās no 17 koncertiem un aizbrauca mājās pēc tam, kad Zviedrijas opozīcijas partijas iebilda pret 4,6 miljoniem randu (435 000 latu) piešķiršanu kultūras programmas izmaksām.

Programma cieta neveiksmi, kad tās organizatori biļešu cenas noteica nepieejami augstas lielākajai daļai Dienvidāfrikas iedzīvotāju un ieplānoja koncertu laiku vienlaikus ar populāriem vietējiem pasākumiem.

Pagājušajā svētdienā, Persona vizītes pirmajā dienā, uz galā koncertu, kas bija plānots 25 000 cilvēkiem un kurā vajadzēja piedalīties Zviedrijas labākajām popmūzikas grupām, ieradās tikai trīs skatītāji.

Divas dienas vēlāk Johannesburgā tikai 200 fanu bija atnākuši uz koncertu, uz kuru tika gaidīti 1500 skatītāji.

Programma pavisam izjuka, kad kļuva skaidrs, ka nauda, kas paredzēta mūziķiem, varētu netikt izmaksāta.

Zviedrijas opozīcija - kristīgie demokrāti un Mērenā partija ierosinājusi augsta līmeņa izmeklēšanu.

Zviedrijas vēstniecības Dienvidāfrikā politiskā sekretāre Karina Hoglunda apstiprināja, ka izmeklēšana noteikti tiks veikta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!