Foto: AP/Scanpix

Izjukusi Katalonijas valdošā koalīcija, kas atbalsta atdalīšanos no Spānijas, jo tās sastāvā esošā kreiso ekstrēmistu partija "Tautas vienotības kandidāti" (CUP) atteikusies atbalstīt valdības piedāvāto budžetu, un tas spiedis premjerministru Karlesu Pudždemonu pieprasīt uzticības balsojumu.

Koalīcijas izjukšana ir smags trieciens iecerētajai Katalonijas neatkarības pasludināšanai, kas saskaņā ar novembrī parlamenta apstiprināto rezolūciju bija paredzēta jau 2017. gadā pēc 18 mēnešus ilga sagatavošanās perioda, kura laikā bija jāsagatavo jaunās valsts likumdošanas pamats, sava nodokļu sistēma un valsts aparāts.

Tomēr līdz šim šī plāna īstenošanā maz kas ir paveikts.

Trešdien CUP kopā ar opozīcijā esošajām partijām, kas iestājas par palikšanu Spānijas sastāvā, balsoja pret valdības sagatavotā 2016. gada budžeta pieņemšanu izskatīšanai parlamentā.

"Mēs nevaram turpināt šādos apstākļos. Ar šādiem nestabiliem pamatiem mēs nekur nenonāksim," pēc balsojuma paziņoja Pudždemons. "Mana valdība zaudējusi nepieciešamo vairākumu, lai spētu strādāt un īstenot valdības programmu."

Premjers piebilda, ka septembrī pieprasīs parlamenta uzticības balsojumu.

Opozīcijā esošās partijas, domājams, balsos pret viņu, un gadījumā, ja tām balsojumā piesliesies arī CUP, Pudždemona kabinets kritīs. Tādā gadījumā būs jāsāk sarunas par jauna kabineta veidošanu vai arī jāizsludina pirmstermiņa vēlēšanas, kas būtu jau ceturtās kopš 2010. gada.

Valdībai tagad nāksies darboties, pamatojoties uz 2015. gada budžetu, kas ierobežos tās manevra iespējas, īpaši neatkarības plāna īstenošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!