Foto: Vida Press

Lielbritānijas iekšējās izlūkošanas dienests M15 16.novembrī paziņoja, ka Londonai būs jāapkaro Krievijas agresija vēl gadiem ilgi, piebilstot, ka dienests kopš spiega Sergeja Skirpaļa un viņa meitas indēšanas 2018.gadā ir bloķējis vairāk nekā 100 Kremļa mēģinājumus Lielbritānijā izvietot spiegus, vēsta medijs "The Guardian".

M15 vadītājs Kens Makkalums sacīja, ka Krievija ir cietusi "stratēģisku triecienu" pēc tam, kad pēc iebrukuma uzsākšanas Ukrainā no visas Eiropas tika izraidīti 400 spiegi, Makkalums gan norādīja, ka Kremlis aktīvi centās atjaunot savu spiegošanas tīklu.

Lielbritānija izraidīja 23 Krievijas spiegus, kas uzdevās par diplomātiem pēc Sergeja un Jūlijas Skripalas saindēšanās Solsberijā, tomēr kopš tā laika "vairāk nekā 100 Krievijas diplomātisko vīzu pieteikumu" tika noraidīti valsts drošības apsvērumu dēļ.

Makkalums apsūdzēja Krieviju "muļķīgu apgalvojumu", kuriem nav pierādījumu, izteikšanā par Lielbritānijas darbībām. Piemēram, par to, ka Londona bija iesaistīta uzbrukumos "Nord Stream" gāzes cauruļvadiem. Tomēr kā būtiskāko M15 vadītājs uzsvēra, ka "Lielbritānijai ir jābūt gatavai Krievijas agresijai vēl gadiem ilgi".

Dienesta vadītājs, sniedzot informāciju par aktuālajiem draudiem, sacīja, ka Lielbritānija ir saskārusies ar tiešiem paaugstinātiem draudiem arī no Irānas, kas aizvadītajā gadā draudējusi "nolaupīt vai pat nogalināt" desmit cilvēkus, kuri atradās Lielbritānijā.

Irānas izlūkdienesti aktīvi vērsās pret Lielbritāniju un kopš janvāra ir veikuši vismaz 10 mēģinājumus "nolaupīt vai pat nogalināt" Lielbritānijas iedzīvotājus, jo režīms sajuta lielāku spiedienu nekā jebkad agrāk, raksta "The Guardian".

Pagājušajā nedēļā Lielbritānijas Ārlietu ministrija izsauca Irānas vēstnieka vietnieku saistībā ar apsūdzībām, ka divi Londonā bāzētie žurnālisti ir saskārušies ar Teherānas atbalstīto spiegu nāves draudiem saistībā ar ziņojumiem par protestiem Irānā.

Savukārt par Ķīnu, M15 vadītājs sacīja, ka tā spēlēja "garo spēli", cenšoties izkopt ilgtermiņa kontaktus ar politiķiem un iebiedēt Ķīnas diasporas locekļus.

Pievēršoties terorismam, Makkalums informēja, ka pēdējā gada laikā tika veiksmīgi izjaukti astoņi "potenciāli nāvējoši" teroristu plāni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!