Izmeklētāji otrtdien sākuši izmeklēt Jaungada naktī Nīderlandē kādā pārpildītā kafejnīcā notikušā ugunsgrēka iemeslus. Ugunsgrēkā, kas izcēlās zvejas un tūrisma pilsētā Volendamā, gājuši bojā astoņi cilvēki, bet vairāk nekā 180 ievainoti.
Pieaug bažas, ka ugunsgrēka upuru skaits vēl varētu pieaugt. Vairāki cietušie miruši no smagiem apdegumiem un saindēšanās ar dūmiem pēc tam, kad kafejnīcā "Het Hemeltje" pusstundu pēc 2001.gada sākuma izcēlās ugunsgrēks.

Lielākā daļa upuru bija jaunieši. Daudzi ievainoti, lecot pa trešajā stāvā esošās kafejnīcas "Het Hemeltje" ("Debestiņa") logiem, lai izglābtos no liesmām un smacējošajiem dūmiem.

Pēc ugunsgrēkā izdzīvojušo liecībām, daži no kafejnīcas apmeklētājiem bija aizdedzinājuši brīnumsvecītes, no kurām dzirksteles nokļuva griestu rotājumos. Liesmojošie rotājumi uzgāzās uz Jaungada svinētāju galvām. Lielākā daļa cilvēku bija tērpušies no sintētiskiem materiāliem šūtās, viegli uzliesmojošās svētku drānās, informēja Volendamas pilsētas padomes pārstāve.

"Cilvēki sacīja, ka tikušas aizdegtas brīnumsvecītes... taču nav skaidrs, vai tas ir īstais ugunsgrēka iemesls. Tas tiek izmeklēts," viņa teica.

Volendamas mērs izskaidroja lielo ievainoto skaitu ar paniku un to, ka kafejnīca bija pārpildīta. Kafejnīca ir lielākā Volendamā un populāra jauniešu vidū.

Cietušie nogādāti uz slimnīcām stundas laikā pēc ugunsgrēka izcelšanās ar apmēram 100 ātrās palīdzības mašīnām. Daļa ievainoto aizvesti uz 15 kilometru attālās Amsterdamas Brīvās universitātes slimnīcu.

Policija reģistrējusi 184 ievainotos, un 90 cilvēki joprojām atrodas slimnīcā, pirmdien vakarā žurnālistiem sacīja Volendamas mērs Franks Ijselmuidens.

15 ievainoto dzīvības joprojām ir apdraudētas.

Pēc Volendamas ugunsdzēsēju vadītāja Jana Šutena teiktā, ugunsgrēka laikā temperatūra pie kafejnīcas griestiem sasniegusi 800 līdz 1000 grādu pēc Celsija. Griestu rotājumi pārsvarā bija izgatavoti no egļu zariem.

Ijselmuidens pirmdien sacīja, ka nevar apstiprināt vai noliegt ziņu, ka vairākas kafejnīcas avārijas izejas bijušas bloķētas. Mērs arī nevarēja komentēt masu informācijas līdzekļu izplatīto ziņu, ka viens no bojāgājušajiem ir 13 gadus vecs pusaudzis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!