Foto: AFP/Scanpix

Starptautiskā izmeklētāju komanda, kas veic izmeklēšanu par Malaizijas pasažieru lidmašīnas notriekšanu 2014. gadā virs Austrumukrainas, aicinājusi Krievijas iedzīvotājus un militārpersonas anonīmi sniegt informāciju.

Aicinājums izteikts Kurskas iedzīvotājiem adresētā vēstulē, jo izmeklētāji iepriekš noteikuši, ka raķete "Buk", ar kuru notriekta lidmašīna, uz Ukrainu tika nogādāta no Krievijas pretgaisa brigādes, kas bāzēta Kurskā, ceturtdien pavēstīja Nīderlandes policija.

Vēstulē Krievijas militārpersonas aicinātas izmeklētājiem sniegt fotogrāfijas, video, e-pasta vēstules vai citus oficiālus dokumentus.

Vēstulē arī sniegti padomi, kā droši piegādāt informāciju. Informācijas sniedzējiem jāizveido speciāls e-pasta konts un jāizmanto anonimizācijas programma.

Vēstulē norādīts, ka meklējamā informācija nav domāta lietai pret četriem aizdomās turamajiem, kas tiek tiesāti Nīderlandē, bet gan izmeklēšanai, kurš deva pavēli sūtīt raķeti uz Ukrainu un kādi cilvēki bija "Buk" apkalpē.

2020. gada martā Nīderlandē sākās tiesas prāva par Malaizijas pasažieru lidmašīnas notriekšanu, kurā tiek tiesāti četri aizdomās turamie. Aizdomās turamie identificēti kā Krievijas pilsoņi Igors Girkins, Sergejs Dubinskis un Oļegs Pulatovs un Ukrainas pilsonis Leonīds Harčenko, kuri visi tiek tiesāti aizmuguriski.

Nākamajā pirmdienā prāvai paredzēts atsākties.

Nīderlandes vadītā izmeklēšanas komanda 2019. gadā paziņoja, ka četri aizdomās turamie ir atbildīgi par pretgaisa raķešu sistēmas "Buk" atvešanu no Krievijas uz konflikta zonu Ukrainas austrumos.

Bijušais Krievijas Federālā Drošības dienesta pulkvedis Girkins lidmašīnas notriekšanas laikā Austrumukrainas Doņeckas apgabalā bija prokrievisko kaujinieku augstākais militārais komandieris, norādījusi izmeklēšanas komanda.

Dubinskis un Pulatovs bija saistīti ar Krievijas militāro izlūkdienestu.

Ukrainas pilsonis Harčenko bija atbildīgs par kaujas vienību kara plosītajā Ukrainas Doņeckas apgabalā, norādījuši izmeklētāji.

Malaizijas nacionālās aviokompānijas "Malaysia Airlines" pasažieru lidmašīna "Boeing 777" tika notriekta 2014.gada 17.jūlijā virs Maskavas atbalstīto kaujinieku kontrolētās teritorijas Ukrainas austrumos. Katastrofā dzīvību zaudēja visi lidmašīnā esošie 298 pasažieri un apkalpes locekļi. Aptuveni divas trešdaļas no bojāgājušajiem bija Nīderlandes pilsoņi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!