Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Izmeklētāji apstiprinājuši, ka bijušā Krievijas pulkveža Sergeja Skripaļa un viņa meitas saindēšanās notikusi ar nervus paralizējošu vielu, ziņo Lielbritānijas medijs "The Guardian".

Abi saindēšanās upuri arvien atrodas slimnīcā smagā stāvoklī. Izmeklētāji paziņojuši, ka saindēšana bijusi apzināta, un tiks izmeklēta kā slepkavības mēģinājums. Saindējies ir arī policists, kurš pirmais ieradās notikuma vietā un atrada abus cietušos. Arī viņš šobrīd atrodas slimnīcā.

Medicīniskie un ķīmiskie pierādījumi, kā arī uz upuriem atstātais efekts norāda uz nervus paralizējošu vielu, taču netiek atklāts kādu.

Eksperti atklāj, ka ir teju neiespējami izgatavot šādas vielas bez speciālas apmācības. "Tam ir nepieciešamas zināšanas un īpaša vieta, kur to izgatavot, citādi var sevi nogalināt. Tas ir mazs daudzums, taču to neizgatavo virtuvē," medijam atklāj anonīms eksperts.

Savukārt bijušais Apvienotās Karalistes Ķīmisko, bioloģisko un kodolieroču pulka komandieris Hamišs de Bretons-Gordons stāsta: "Tas ir diezgan nozīmīgi. Nervu gāzi kā zarīns un VX izgatavo laboratorijā. Tas nav viegls uzdevums. Pat tā dēvētā "Islāma valsts" to nevarētu."

Jau tika ziņots, ka pēc saindēšanās ar nezināmas izcelsmes vielu svētdien, 4. martā, Viltšīrā, Solsberi pilsētā, Lielbritānijā, slimnīcā tika nogādāts bijušais Krievijas pulkvedis Sergejs Skripaļs, kurš 2006. gadā tika atzīts par vainīgu spiegošanā Lielbritānijas labā. Incidenta brīdī ar Skripaļu kopā bija viņa 33 gadus vecā meita.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!