Foto: EPA-AFI
Lidmašīnas, kuras katastrofā Krievijā pērn aprīlī gāja bojā Polijas prezidents Lehs Kačiņskis, tā sauktajās melnajās kastēs nebija ierakstu par tehniskām problēmām, otrdien paziņoja izmeklētāji.

"Lidmašīnā esošajās ieraksta ierīcēs nav informācijas, kas pierādītu, ka bija jebkādas tehniskas novirzes no normas," žurnālistiem teica Polijas militārās prokuratūras pārstāvis Ireneušs Šlags.

Savukārt Polijas ģenerālprokurors Kšištofs Paruļskis otrdien paziņoja, ka saistībā ar lidmašīnas katastrofu, kurā dzīvību zaudēja visi 96 lidmašīnā esošie cilvēki, apsūdzības varētu izvirzīt vairākām Polijas militārpersonām, tomēr atteicās sniegt detalizētāku informāciju.

Ar izmeklēšanu saitīti informācijas avoti atklāja, ka apsūdzības varētu izvirzīt lidojuma organizatoriem un tiem, kas atbildīgi par militāro pilotu apmācību.

Neatkarīgo Valstu Sadraudzības (NVS) Starpvalstu aviācijas komiteja (SAK) janvārī ziņojumā par pagājušā gada aprīlī Krievijā netālu no Smoļenskas notikušās pasažieru lidmašīnas "Tu-154" katastrofas galveno iemeslu min cilvēciskos faktorus - apkalpes kļūdas un nepietiekamo apmācību, kā arī augstu valsts amatpersonu spiedienu.

Ziņojumā uzsvērts, ka lidmašīnas piloti vairākkārt tika brīdināti par nelabvēlīgajiem laika apstākļiem un viņiem ieteikts izvēlēties citu lidlauku. Tomēr šie ieteikumi tika ignorēti.

Polija apgalvo, ka ziņojums ir nepilnīgs, un, ka Krievijas izmeklētāji nav izvērtējuši gaisa satiksmes kontrolieru kļūdas un lidlauka tehniskos trūkumus.

Neatkarīgi no katastrofas izmeklēšanas gan Krievijas, gan Polijas prokuratūras vērtē, vai kāds nav jāsauc pie kriminālatbildības par notikušo.

Polijas prezidents Lehs Kačiņskis, viņa sieva Marija un vēl 94 cilvēki, tostarp Polijas bruņoto spēku vadība un citas augstas amatpersonas, pērn 10.aprīlī gāja bojā pasažieru lidmašīnas "Tu-154" katastrofā Krievijā netālu no Smoļenskas. Aviolainerī atradās 88 cilvēku Polijas amatpersonu delegācija, kas devās uz ikgadējo Katiņā nogalināto Polijas armijas virsnieku piemiņas pasākumu, kā arī astoņi apkalpes locekļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!