Foto: RIA Novosti/Scanpix

Lidmašīnas avārijā Maskavas Vnukovas lidostā, kurā gāja bojā Francijas naftas uzņēmuma "Total" prezidents Kristofs de Maržerī, vainojama lidostas augstu amatpersonu "noziedzīgā nevērība", otrdien paziņojuši Krievijas izmeklētāji.

"Tā nebija šausmīga nejaušību sērija (..), bet gan to amatpersonu noziedzīga nevērība," kas nespēja nodrošināt lidostas personāla koordinētu pienākuma pildīšanu, teikts avārijas izmeklētāju izplatītajā paziņojumā.

Kā ziņots, lidmašīnas avārijā Vnukovas lidostā naktī uz otrdienu dzīvību zaudēja visi četri cilvēki, kas tajā atradās, arī Francijas naftas uzņēmuma "Total" prezidents de Maržerī.

"Šonakt, saskrienoties ar sniega tīrāmo mašīnu, avarējusi lidmašīna. Dzīvību zaudējuši trīs apkalpes locekļi un pasažieris," ziņo lidostas preses pārstāve Jeļena Krilova. "Es varu apstiprināt, ka pasažieris bija "Total" vadītājs Maržerī."

Maržerī Eiropas trešo lielāko naftas uzņēmumu vadīja kopš 2007.gada.
Arī "Total" apstiprinājis sava vadītāja nāvi.

Incidents, kurā bija iesaistīta lidmašīna "Falcon-50", notika ap pusnakti pēc Maskavas laika, apliecināja Krievijas Ārkārtas situāciju ministrija.
Lidmašīnai bija paredzēts doties uz Parīzi. Trīs bojāgājušie apkalpes locekļi ir Francijas pilsoņi.

Izmeklētāji jau iepriekš paziņoja, ka avārijā iesaistītā sniega tīrītāja vadītājs bijis piedzēries.

Sākotnēji izmeklēšanā galvenā uzmanība tika pievērsta sniegta tīrītāja vadītājam un gaisa satiksmes kontrolieriem, bet vēlāk uzmanības centrā nonāca arī lidostas augsta ranga darbinieki.

Krievijas Izmeklēšanas komitejas oficiālais pārstāvis Vladimirs Markins paziņoja, ka vairākas augsta ranga amatpersonas Vnukovas lidostā tiks atstādinātas no amata.

"Izmeklētāji drīzumā spers soļus, lai atstādinātu no pienākumu pildīšanas vairākus lidostas darbiniekus, kas varētu kavēt izmeklēšanu," paziņoja Markins.

"Neskatoties uz faktu, ka pirmais aizdomās turamais jau zināms, skaidrs arī, ka aiz tieši iesaistīto nevērības stāv lidostas augstākā vadība," viņš piebilda.

Markins norādīja, ka izmeklētāji novērtēs rīcību un rīcības trūkumu un, iespējams, sekos vēl citi aresti.

Viņš apstiprināja, ka sniega tīrītāja vadītājs aizturēts uz 48 stundām un izmeklētāji lūgs tiesu apstiprināt viņa arestu.

Markins identificēja vadītāju kā Vladimiru Martijnenko.

Martijnenko advokāts noliedza, ka viņa klients būtu vadījis sniega tīrītāju alkohola reibumā. Advokāts apgalvo, ka viņa klientam esot problēmas ar sirdi, tādēļ viņš alkoholu nelieto.

Markins atklāja, ka izmeklētāji nopratina arī gaisa satiksmes kontrolierus, kuriem arī tiks veikti alkohola un narkotiku testi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!