Foto: EPA/LETA
Sprādzienu uz britu enerģētikas giganta "British Petroleum" (BP) īrētās naftas ieguves platformas Meksikas līcī izraisīja sistemātiskas problēmas, kuru nenovēršanas gadījumā šādas katastrofas varētu atkārtoties, secināts ASV prezidenta Baraka Obamas dibinātās izmeklēšanas komisijas ziņojumā.

Šajā lietā iesaistītie uzņēmumi lēmumu pieņemšanas procesā galvenokārt vadījušies pēc mērķa ietaupīt pēc iespējas vairāk laika un naudas, norāda eksperti. Turklāt BP nav izveidojis pietiekamu kontroles sistēmu, lai varētu garantēt savas darbības drošumu.

Eksplozijā uz BP īrētās dziļurbuma platformas 20.aprīlī gāja bojā 11 strādnieki. Divas dienas pēc sprādziena naftas ieguves platforma nogrima Meksikas līcī, aizsākot apjomīgu naftas noplūdi, kas izvērsusies par postošāko vides katastrofu ASV vēsturē, nodarot milzīgu kaitējumu zvejniecībai un vietējam tūrismam, kā arī trauslajai līča ekosistēmai.

"Apzināti vai nē, taču daudzi BP [un citu iesaistīto uzņēmumu] lēmumi, kas palielināja sprādziena risku, ietaupīja šīm kompānijām daudz laika un naudas," spriež katastrofas izmeklētāji. "BP nebija nodrošinājis pienācīgu kontroles sistēmu, lai garantētu, ka būtiskākie lēmumi pirms eksplozijas būtu droši un pamatoti no tehnoloģiju viedokļa."

Kā rezumē bijušais Floridas gubernators un komisijas līdzpriekšsēdētājs Bobs Greiems, izmeklētāju secinājumi liecina, ka no katastrofas bija iespējams izvairīties.

"Katastrofa nebūtu notikusi, ja iesaistītie uzņēmumi visupirms būtu vadījušies pēc drošības apsvērumiem," spriež eksperts. "Pamatcēloņi ir sistemātiski, un, ja nebūs vērienīgu reformu gan šīs nozares darbā, gan valdības politikā, katastrofa var atkārtoties."

Ekspertu ziņojums pilnā apjomā būs pieejams 11.janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!