Foto: Itar-Tass/Scanpix

Komisija, kura izmeklē 2011. gadā Jaroslavļas apgabalā Krievijā notikušās lidmašīnas katastrofas, kurā atradās hokeja komanda "Lokomotiv" un gāja bojā 44 cilvēki, iemeslus, paziņojusi, ka lidaparātam nav bijušas tiesības pacelties. Apsūdzības izvirzītas bijušajam aviokompānijas "Jak Servis" ģenerāldirektora vietniekam Vadimam Timofejevam. Par to vēsta aģentūra "RIA Novosti".

Aviokatastrofu izraisīja ekipāžas pārkāpumi lidmašīnai paceļoties un "Jak Servis" darbinieku rīcība, atļaujot lidaparātam doties ceļā ar rupjiem drošības noteikumu pārkāpumiem, secinājusi komisija.

Apsūdzētais Timofejevs atbildēja par lidojumu organizēšanu, lidojumu personāla kvalifikācijas uzturēšanu, to profesionalitātes paaugstināšanu, apmācībām un pilotu pārbaudēm. Turklāt tieši Timofejevs atļāva vai aizliedza ekipāžām doties reisos.

"Timofejevs nelikumīgi atļāvis lidot ekipāžai, kurai gaisa transporta drošības noteikumu pārkāpumu dēļ katastrofas brīdī nebija tiesības patstāvīgiem lidojumiem. Konkrētāk, gaisa kuģa komandiera pielaidi lidojumam Timofejevs noformējis, pamatojoties uz falsificētiem dokumentiem. Otrais pilots tajā brīdī nebija pabeidzis pārkvalifikāciju uz "Jak - 42" tipa kuģiem un tam nebija tiesību lidot," aģentūra citē izmeklēšanas komisijas pārstāvi Vladimiru Markinu.

Bijušais ģenerāldirektora vietnieks nesekoja pilotu apmācību gaitām, regulāri tos atsaucis no mācībām un, par spīti nepabeigtajiem kursiem, pielaida tos pie lidojumiem. Timofejevs esot lieliski zinājis, ka komanda nav pabeigusi apmācību un ka tai trūka lidojumam nepieciešamo iemaņu, norāda Markins.

Jau vēstīts, ka 2011. gada 7. septembrī Tunošnas lidostā aviokatastrofā avarēja lidmašīna "JAK-42" , kurā atradās Kārļa Skrastiņa pārstāvētā Jaroslavļas "Lokomotiv" hokeja komanda, kas devās uz Kontinentālās hokeja līgas (KHL) pirmo spēli Minskā.

Lidmašīnā atradās 45 cilvēki, 43 no tiem gāja bojā katastrofas vietā, tostarp arī leģendārais latviešu aizsargs Kārlis Skrastiņš. Izdzīvoja vienīgi borta inženieris Aleksandrs Sizovs un Krievijas izlases uzbrucējs Aleksandrs Gaļimovs, kurš pēc piecas dienas ilgas cīņas par dzīvību slimnīcā mira.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!