Foto: Reuters/Scanpix
Austrālijas izmeklējuši nākuši klajā ar paziņojumu, ka lidmašīnas spārnu atlūza, kas jūnija beigās atrasta Pembas salā, ir no pirms diviem gadiem pazudušās MH370 lidmašīnas, ceturtdien vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Zināms, ka lidmašīnas spārna atlūza atrasta jūnija beigās Tanzānijai piederošajā Pembas salā. Šis atlūzas gabals tika nogādāts Austrālijā, kur to pētīja Austrālijas Transporta drošības birojs.

Izmeklēšanā esot palīdzējuši numuri, kas bija datēti uz lidmašīnas spārna, atsaucoties uz ekspertiem, vēsta BBC. Tāpat par lidmašīnas spārna piederību MH370 liecinājis uzraksts "OL" uz atrastās atlūzas, kā arī citi unikālie identifikatori, kas ir raksturīgi tikai un vienīgi lidmašīnai MH370.

Papildus tam apstiprinājums gūts arī no Itālijas firmas, kas izgatavojusi MH370 lidmašīnas daļas.

"Malaysia Airlines" lidmašīna pazuda 2014. gada 8. martā un tajā atradās 239 cilvēki. Lidaparāta izzušanas iemesli joprojām ir neskaidri, bet tās meklēšana kļuvusi par vienu no dārgākajām meklēšanas ekspedīcijām pasaules vēsturē.

Lidmašīnas vraku trīs kuģi joprojām bez rezultātiem meklē 120 000 kvadrātkilometru plašā sektorā Indijas okeāna dienvidos, kur saskaņā ar aprēķiniem tā varētu būt iekritusi.

Līdz šim ir atrasti dažādi dažādi atlūzu fragmenti, kas, iespējams, varētu piederēt MH370 lidmašīnai.

Katra no tām uzieta tūkstošiem kilometru attālumā no meklēšanas zonas, kur tās varētu būt atnesušas okeāna straumes.

  • Spārna daļa flaperons. Atrasts Šeišelu salās 2015. gada jūlijā. Tā pašā gada septembrī apstiprināts, ka tā varētu būt MH370 atlūza.
  • Horizontālais stabilizators no astes daļas atrasts Mozambikā 2015. gada decembrī.
  • Stabilizācijas panelis ar uzrakstu "Nekāpt" atrasts Mozambikā 2016. gada februārī.
  • Motora pārsega fragments ar "Rolls-Royce" logo atrasts 2016. gada martā Dienvidāfrikas Moelas līcī.
  • Iekšdurvju apdares paneļa gabals atrasts Maurīciju salās 2016. gada martā.

Visas atlūzas eksperti pārbauda Austrālijā. Ekspertu pārliecību, ka pēdējie divi atrastie fragmenti ir no pazudušās MH370, stiprina fakts, ka dienvidu puslodē nekad iepriekš nav avarējusi "Boeing 777" lidmašīna un nav ziņu par pazaudētām daļām.

Pērn septembrī izmeklētāji pirmoreiz apstiprināja, ka Reinjonas salā, kas atrodas Indijas okeānā, jūlijā atrastie fragmenti patiešām ir no meklētā transportlīdzekļa. Tomēr to, kur tā varētu būt nokritusi, izmeklētāji līdz šim nav spējuši noskaidrot.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!