Foto: AFP/Scanpix

Āfrikas rietumu melnie degunradži ir pilnībā izzuduši, oficiāli fiksēts pasaules lielākās dabas saglabāšana organizācijas jaunākajā augu un dzīvnieku apskatā, vēsta raidsabiedrība CNN.

Melnā degunradža pasuga Starptautiskās dabas un dabas resursu aizsardzības savienības (IUCN) Sarkanajā grāmatā bija minēta kā "īpaši apdraudēta", bet pēdējo reizi sugas īpatnis savvaļā Rietumāfrikā novērots 2006. gadā.

Līdzīgs liktenis var piemeklēt arī citus degunradžus, brīdina IUCN. "Uz izzušanas robežas" balansē arī Āfrikas ziemeļu baltais degunradzis, bet Āzijas Javas degunradzis malumednieku un nepietiekamas aizsardzības dēļ "atrodas pēdējās pozīcijās".

Lai no izzušanas paglābtu citas degunradžu sugas, steidzami ir jāievieš nepieciešamie saglabāšanas pasākumi, sevišķi dzīvotņu saglabāšana, lai nodrošinātu dzīvniekiem piemērotus apstākļus, paziņojumā pauž IUCN pārstāvis Simons Stjuarts.

Stjuarts norāda uz piemēru, kā panākumiem vainagojušies dienvidu baltā degunradža pasugas saglabāšanas pasākumi. No mazāk nekā 100 īpatņiem 19. gadsimta beigās to populācija pašlaik ir sasniegusi aptuveni 20 000.

Pēdējo gadu laikā ir pieaudzis pieprasījums pēc degunradžu ragiem, kurus Āzijas valstu tautu medicīnā uzskata par apveltītiem ar īpašu ārstējošo spēku. Tomēr zinātnieki apgalvo, ka rags ir no tā paša materiāla, kāds ir pirkstu nagiem un ka tam nav apstiprinātas dziedējošas īpašības.

Viena kilograma raga cena melnajā tirgū ir aptuveni 55 tūkstoši dolāru (30 tūkstoši latu), skaidro BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!