Foto: AP/Scanpix

Nemiernieku un valdības spēku kaujās sestdien sagruvusi simbolisku nozīmi ieguvusī Omari mošeja Sīrijas pilsētā Derā. Šajā mošejā 2011. gadā sāka pulcēties pirmie pret valdību noskaņotie protestētāji, svētdien vēsta raidsabiedrība CNN.

Internetā vietnē "YouTube" ievietotā video redzams, kā sagrūst mošejas minarets. Balss ieraksta fonā stāsta, ka par torņa sagraušanu atbildīgi ir valdības spēki, tomēr CNN norāda, ka nevar pārbaudīt šo apgalvojumu.

Dera bija viena no vairākām vietām, kur sestdien notika bruņoto nemiernieku un valdības spēku kaujas, informē aktīvistu grupas.

Divus gadus ilgušā konflikta laikā Omari mošeja bija pulcēšanās vietā pret valdību nosakņotajiem iedzīvotājiem un demonstrāciju centrs. Nemieru sākumā mošeju kādu brīdi izmantoja par ievainoto demonstrantu hospitāli.

Omari mošeja bija pirmā vieta, kur 2011. gada martā sapulcējās iedzīvotāji, lai protestētu pret vairāku pusaudžu aizturēšanu un iespējamo spīdzināšanu. Minētos jauniešus valdības drošības spēki bija aizturējuši par to, ka viņi uz sienas uzkrāsoja pret prezidenta Bašara al Asada valdīšanu vērstu saukli. Miermīlīgas demonstrācijas, kas turpinājās katru nedēļu, izplatījās pa visu valsti.

Kopumā sestdien Sīrijā bojā gājuši 115 cilvēki, no tiem 12 Derā, informē aktīvisti, kuri uzsver, ka valdības spēki arvien biežāk izmanto fosfora bumbas, kas cilvēkam var izraisīt smagus ķīmiskus apdegumus.

Fosfors atstāj dziļus un sāpīgus apdegumus, skaidrots militārās pētniecības vietnē "GlobalSecurity org." Apdegumi parasti ir daudz un dziļi, līdz par kaulam. Fosfora daļiņas turpina degt, kamēr vien tām ir pieejams skābeklis.

Sīrijas konflikts turpinās kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pret valdošos iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ar ANO aplēsēm, konfliktā bojā gājuši ir aptuveni  70 000 cilvēku. Miljons sīriešu ir devušies bēgļu gaitās uz ārvalstīm, vēl aptuveni 2,5 miljoni meklē patvērumu valsts iekšienē.

Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijas Sīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta  ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!