Foto: AFP/Scanpix/LETA

Taivānas iznīcinātāji militāro mācību laikā nolaidās uz pagaidu skrejceļa, kas bija izveidots uz šosejas posma, raksta "Al Jazeera".

Taivānas prezidente Cai Inveņa solījusi modernizēt teritorijas bruņotos spēkus, un padarīt tos efektīvus pret galveno draudu - Ķīnu.

Ķīna aizvadītajos gados mēģinājusi izdarīt spiedienu pret Taivānu un panākt, ka Taipeja piekrīt Pekinas suverenitātei pār salu.

Trīs iznīcinātāji- "F-16", Francijā ražots "Mirage" un Taivānas iznīcinātājs "Ching-kuo" -, mācību ietvaros nolaidās uz šosejas posma.

Taivānā ir pieci ārkārtas šosejas skrejceļi, kurus var izmantot militārām vajadzībām, ja Ķīna uzbrūk tās gaisa spēku bāzēm.

Lielākā daļa Taivānas gaisa spēku bāzu atrodas tās rietumu piekrastē, pretī Ķīnai, un kara gadījumā, iespējams, tās būtu pakļautas gandrīz tūlītējai bombardēšanai.

Ķīna uzskata Taivānu par daļu savas teritorijas un kopš 2016. gada, kad Taivānas prezidentes amatā stājās Cai Inveņa, notikuši vairāki incidenti, kuros Ķīnas iznīcinātāji un karakuģi nonāk netālu no Taivānas vai arī dodas cauri Taivānas šaurumam.

Ķīna nav izslēgusi arī spēka pielietošanu. lai pakļautu Taivānu. Pēdējos gados Pekina aizvien aktīvāk uzstāj uz tā dēvētās "vienas Ķīnas" politiku. Tā ar ekonomiskām svirām mēģina pārvilināt pēdējos Taivānas suverenitātes atzinējus, lai tie diplomātiskās attiecības veido ar Ķīnu, ne Taipeju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!