Foto: stock.xchng

Lielbritānijas valdības elektroniskās drošības aģentūra GCHQ izskatījusi lielu daudzumu e-pasta kastīšu internetā un savus pilsoņus izspiegojusi vēl vairāk nekā ASV specdienesti, paziņojis bijušais ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) tehniskais darbinieks Edvards Snoudens, kurš nodeva atklātībai informāciju par ASV izlūkdienesta interneta izspiegošanas programmu, raksta avīze "The Daily Telegraph".

Pēc Snoudens teiktā, aģentūra aktīvi novērojusi starptautiskos telefona un interneta sakarus, kad ieguvusi piekļuvi attiecīgajiem tīkliem. Kopumā aģentūra kontrolējusi 200 kabeļus, kas tais ļāvis ik dienu lasīt ap 600 miljoniem ziņojumu.

Avīze "The Guardian" raksta, ka pagājušajā gadā ar datu apstrādi nodarbojās 300 GCHQ analītiķi. Piekļuve datiem bija 850 000 ASV Nacionālās drošības aģentūras darbinieku un privāto kompāniju speciālistiem.

GCHQ paziņojusi, ka darbojusies stingri likuma ietvaros.

Snoudens nodevis britu laikrakstam "The Guardian" informāciju par ASV izlūkdienestu izmantotajām datu iegūšanas programmām, tostarp masveida telefonsarunu noklausīšanos un personas izsekošanu globālajā tīmeklī, analizējot videomateriālus, fotogrāfijas un e-pastus.

ASV varasiestādes izvirzījušas Snoudenam apsūdzības spiegošanā un lūgušas Honkongu, kur pēc informācijas nopludināšanas slēpjas Snoudens, viņu izdot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!