Foto: EPA/LETA
Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu, uzstājoties ANO Ģenerālajā Asamblejā, aicinājis Palestīnas līderi Mahmudu Abasu nekavējoties sākt miera sarunas, sestdien ziņo aģentūra AFP.

Pēc Netanjahu vārdiem, fakts, ka abi līderi vienlaicīgi atrodas Ņujorkā, ir labs iemesls tiešo sarunu uzsākšanai. Izraēlas premjers izteicis gatavību jau piektdien tikties ar Abasu.

Netanjahu publiski izteicās, ka mieru nevar panākt tikai ar ANO rezolūciju. Premjerministrs paziņoja, ka Izraēla un viņš personīgi ir ieinteresēti miera situācijā, tajā pašā laikā ir nepieciešami arī soļi no Palestīnas puses - pretimnākšanas un dialoga virzienā.

Uz sarunu atjaunošanu abas puses aicina arī Tuvo Austrumu noregulēšanas Kvartets, kurā ietilpst Krievija, ASV, ES un ANO. Kvartets aicina mēneša laikā sākt sarunas, lai līdz 2012.gada beigām varētu panākt vienošanos.

Iesniegums ANO par Palestīnas valsts atzīšanu pašā Palestīnā tiek atbalstīts ar masu demonstrācijām un līksmību Kreisajā krastā. Kā atzīmē "Reuters", neraugoties uz agrākām Izraēlas pārstāvju bažām, vairumā gadījumu demonstrācijas norit samērā mierīgi un lielas nekārtības nav fiksētas. Tajā pašā laikā, ir zināms, ka bijušas atsevišķas sadursmes starp palestīniešiem un Izraēlas karaspēku, kā rezultātā gājis bojā vismaz viens palestīnietis, divi ievainoti.

Savukārt kustība "Hamas" noliedzoši izturas pret iesniegumu ANO par Palestīnas neatkarības atgūšanu. Kā ziņo viens no organizācijas līderiem - Ismails Hanija, šāds solis, kas tiek sperts brīdī, kad Palestība "joprojām ir okupēta", uzskatāms par "palestīniešu tautas pazemojumu".

Eiropas ebreju kongresa prezidents Vjačeslavs Kantors iepriekš izteicās, ka iespējamā Palestīnas atzīšana var saasināt situāciju ne tikai Tuvajos Austrumos, bet arī visā Eiropā. Viņaprāt, šāds solis radīs pēkšņus un spožus radikālisma uzplaiksnījumus visā kontinentā gan starp islāmistiem, Eiropas ultralabējos spēkos.

Krievija ir paziņojusi, ka turpina atbalstīt Palestīnas pozīcijas, ziņo "Interfax": Maskava neredzot pretrunas starp Abasa lūgumu un pārrunu procesu, un neuzskata to par vienpusēju soli, jo "nav nekā vienpusējāka par ANO".

Jau vēstīts, ka Paziņojumu par Palestīnas neatkarības atzīšanu Mahmuds Abass iesniedza ANO ģenerālsekretāram Banam Kimunam jau iepriekš. Kimuns savukārt to jau prezentējis Drošības padomei. Tiek plānots, ka jautājuma izskatīšana varētu notikt pirmdien, 26.septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!